Τα καϊκια του Πετροκάραβου ταξίδεψαν μέχρι τη Λισαβώνα

1

Ένας (Χιώτης) ζωγράφος, μια (υποστηρικτική) παρέα και μια καραβέλα (με φτερά)… ήταν ό,τι χρειαζόταν ο άδειος τοίχος ενός hostel στην παλιά πόλη της Λισαβόνας για να συναγωνίζεται σε ελευθερία τις φουσκωμένες από το πορτογαλικό αεράκι μπουγάδες, που απλώνονται από πάνω του.

Τα “ιπτάμενα καράβια” στο Πετροκάραβο, μια δημιουργία της «Rea-lly? team» το 2014

Κι όσοι από εμάς, εδώ στη Χίο, καμαρώνουμε τη φτερωτή καραβέλα μέσα στην πορτοκαλιά θάλασσά της, ξέρουμε ότι είναι αδελφάκι, εξ αίματος, των ιπτάμενων καϊκιών στο Πετροκάραβο του Βροντάδου. Γιατί;

Ο Χιώτης Πάρις Ξυνταριανός της «Rea-lly? team» (ο ένας από τους δύο δημιουργούς τής τοιχογραφίας στο Πετροκάραβο -ο άλλος είναι ο Μιχάλης Κοπριτέλλης), είναι ο γεννήτοράς της. Προσκλήθηκε από την Πορτογαλική ομάδα «Υes, you can spray» για να κάνει αυτό ακριβώς που η ίδια η ονομασία του καλλιτεχνικού σχήματος προτρέπει. Όμως, εξ αιτίας ενός ατυχήματός του στη διάρκεια του καλοκαιριού, η καλλιτεχνική σύλληψή του κινδύνεψε «να κάνει φτερά».

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, τόσο η καλλιτεχνική ιδέα του, όσο και η υλοποίησή της διασώθηκαν, χάρη στην καλή του την παρέα: τον περασμένο Ιούλιο, η αδελφή και δυο καρδιακοί του φίλοι, ταξίδεψαν μαζί του για να τον συντρέξουν όσο μπορούσαν, επαναλαμβάνοντας ακατάπαυστα, ως συνεργάτες του πια, στον εαυτό τους: yes, you can spray!

Έτσι, ο μουσικός Χάρης Αναστασιάδης άφησε παραπονεμένες για λίγο τις αγαπημένες του πενιές, έχοντας αναλάβει εργολαβικά την πορτοκαλιά θάλασσα τού φόντου, η ηθοποιός Ανθούλα Χαιροπούλου έβαλε αισθαντικά κάμποσες πινελιές, κάνοντας τα φινιρίσματα και η Μαριάνθη Ξυνταριανού ασχολήθηκε με ό,τι ήταν πιο κοντά στις φιλολογικές σπουδές της: αποτύπωσε σε κινηματογραφική αφήγηση και σε φωτογραφική καταγραφή όμορφες στιγμές τής πρώτης μεγάλης τοιχογραφίας τής «Rea-lly? team», στο εξωτερικό.

Σε τρεις μέρες η καραβέλα ήταν έτοιμη. Από ψηλά, τρικυμισμένα τα λευκά σεντόνια, καλωσόριζαν την καινούρια φίλη τους που αριβάρισε στη γειτονιά τους, γεμάτη όρεξη για ταξίδια φανταστικά. Και, για πρώτη φορά, λικνίζονταν μες στην καλή χαρά, πιασμένα πάντα από τα μανταλάκια τους, αφού ένιωθαν ότι, από εδώ κι εμπρός, σε αυτά έλαχε ο κλήρος τής «Rea-lly? team» να φέρνουν ώρα καλή στην πλώρη τής καραβέλας κι αέρα στα… φτερά της!

Η νέα δημιουργία του Πάρι Ξυνταριανού στη Λισαβώνα

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. “… Μακριά, πολύ μακριά, να ταξιδεύουμε κι ο ήλιος πάντα μόνους να μας βρίσκει, εσύ τσιγάρο camel να καπνίζεις, ναι, κι εγώ σε μια γωνιά να πίνω ουίσκι. Οι πολιτείες, ξένες, να μας δέχονταν, οι πολιτείες, οι πιο απομακρυσμένες κι εσύ απλά σ’ αυτές να με εσύσταινες σαν σε παλιές καλές σου αγαπημένες… ” (Γράμμα σ’ έναν ποιητή -Ν. Καββαδίας)

Άφησε σχόλιο