Νεαρή φάλαινα ανοιχτά της Χίου

2

Μία νεαρή φάλαινα φυσητήρας καταγράφηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπελάγους στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα Ικαρία και Χίο

Η φωτογραφική κάμερα του Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας του Αρχιπελάγους, Θοδωρή Τσιμπίδη κατέγραψε μια νεαρή φάλαινα φυσητήρα (Physeter macrocephalus) να κολυμπάει στα νερά του Αιγαίου, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χίου και της Ικαρίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Αρχιπελάγους, αυτή η νεαρή φάλαινα, δεν είναι ακόμα ικανή να καταδυθεί σε μεγάλα βάθη και περιμένει στα επιφανειακά νερά, έως ότου οι ενήλικες φάλαινες της κοινωνικής της ομάδας, αναδυθούν από τα 700 μέτρα βάθος όπου συνήθως καταδύονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών “κήτη” όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-18 μ. Κατέχει το ρεκόρ κατάδυσης των φαλαινών, καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2250 μ. Παρόλο που η παρουσία των γιγαντιαίων θηλαστικών δεν είναι σπάνια στις θάλασσές μας -υπάρχουν μάλιστα οι εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη- η επιστημονική κοινότητα δεν έχει επαρκή γνώση για τις φάλαινες φυσητήρες και για τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους.

Στο εντυπωσιακό video που ακολουθεί παρουσιάζεται μια φάλαινα φυσητήρας να κολυμπάει ανοιχτά της Ικαρίας τον Δεκέμβρη του 2017. Πρόκειται για άλλη μια καταγραφή των γοητευτικών και ιδιαίτερα ευφυών θηλαστικών στα νερά του Αιγαίου. Μια από τις πολλές που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούρο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, στα 18 και πλέον χρόνια, δράσης του.

Sperm Whales Diving at the Depths of the Ikarian Sea

Sperm Whales Diving at the Depths of the Ikarian SeaVideo: Thodoris Tsimpidis

Posted by Archipelagos – Institute of Marine Conservation on Friday, December 1, 2017

  • 224
    Shares

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Για το αρθρο της 9ης Φεβρουαριου “Νεαρή φάλαινα ανοιχτά της Χίου”, περιεχει ανακριβειες.

    Ο φυσητηρας δεν ειναι φαλαινα, ειναι πιο κοντα στα δελφινια παρα στις φαλαινες. Ανηκει στα “κητώδη” οχι στα κήτη.

Άφησε σχόλιο