Είδε κανείς 2.500 πρόσφυγες να φεύγουν απ’ τα νησιά μέσα σε μια νύχτα;

0

Μα, 1.100 άνθρωποι έφυγαν από τη Σάμο, 1.000 από τη Μόρια, 500 από τη ΒΙΑΛ, μέσα σε μια (και την ίδια) μέρα; Κάτι τρέχει με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αρμόδια κρατική αρχή στις 19/11 γιατί τέτοιο «θαύμα» δεν φαίνεται να συνέβη! Oι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ αποδεικνύουν ωστόσο κάτι σημαντικότερο: οι βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν ίδιες, με τον χειμώνα ήδη εδώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε μέρα, μέσω της σχετικής σελίδας, το υπ. Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα το ΕΣΚΕΣΜΑ («Εθνικό Συντονιστικό Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου»), μέσα σε μια μέρα, από τις 18 προς τις 19 Νοέμβρη, 1170 άνθρωποι έφυγαν από το άθλιο χοτ-σποτ της Σάμου, 912 άνθρωποι αποχώρησαν από τη Μόρια και άλλοι 538 αποχώρησαν από τη ΒΙΑΛ!


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέσα σε μια νύχτα (από 18/11 -επάνω πίνακας προς 19/11 -κάτω πίνακας) έφυγαν 2.500 άνθρωποι – δυο γεμάτα καράβια! – από Σάμο, Χίο και Λέσβο. 

Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξηγήσει πως επετεύχθη αυτή η ραγδαία μείωση – αφού η σχετική ένδειξη για τις μεταφορές στην ενδοχώρα είναι μηδενική ή αφορά μερικές δεκάδες.

Φυσικά, καμιά τέτοια μείωση δεν φαίνεται να επήλθε. Στη ΒΙΑΛ, ο πληθυσμός έχει όντως μειωθεί, καθώς οι αφίξεις στη Χίο τον τελευταίο 1,5 μήνα έχουν μειωθεί δραστικά. Ωστόσο, μια εμπειρική εκτίμηση αναφέρει πως πρέπει να «φιλοξενεί» αυτή τη στιγμή – σε κοντέινερ, «ραμπχολ», μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας και αρκετές ακόμα θερινές σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα – περί τους 1.500 με 1.600 ανθρώπους.

Σημερινές φωτογραφίες (22/11/2018) από τη ΒΙΑΛ, όπως έφτασαν στα χέρια μας από διαμένοντες στο χότσποτ

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρουν για τη Λέσβο αλληλέγγυοι που μπορούν να έχουν κάποια εικόνα για την κατάσταστη στον χαώδη καταυλισμό-στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Μόριας. Η εικόνα που μεταφέρουν είναι ότι την Κυριακή ο αριθμός των διαμενόντων στην Μόρια έφτανε τις 6.800, όπως ανέφερε και εργαζόμενος στο κέντρο αυτό, ενώ από τότε δεν έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα.

Βροχή και λεκάνες: Βίντεο από τη Μόρια της Λέσβου, την Κυριακή 18/11. Η ίδια κατάσταση και στη ΒΙΑΛ – δείτε βίντεο παρακάτω.

Για τη δε Σάμο, σύμφωνα με πληροφορίες και η ίδια η Υπατη Αρμοστεία δίνει περί τις 4.500 διαμένοντες στο εκεί χοτσποτ – επίσημης «χωρητικότητας» 760 ανθρώπων…

Επιπλέον, μια τέτοια μαζική μετακίνηση ανθρώπων θα είχε οπωσδήποτε παρατηρηθεί στα λιμάνια των νησιών, ακόμη περισσότερο, δε, θα είχε διατυμπανισθεί από το ίδιο το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής όπως έκανε τον προηγούμενο μήνα όταν πράγματι μετέφερε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους από τα τρία νησιά (Χίο, Σάμο, Λέσβο) σε δομές της ενδοχώρας.

Οπότε, την απάντηση στο ερώτημα «τι συμβαίνει» καλούνται να δώσουν τα ίδια τα αρμόδια υπουργεία. Είναι «λάθος», είναι εσκεμμένη προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα «αποσυμφόρησης» διά της παραπληροφόρησης;

Την επόμενη μέρα (20/11), η μείωση συνεχίζεται, αλλά τουλάχιστον με αριθμητική αιτολογία. Η ένδειξη «μεταφορές στην ενδοχώρα» τη δικαιολογεί, εν μέρει τουλάχιστον. Ας σημειωθεί πως τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΕΣΚΕΣΜΑ τουλάχιστον τον τελευταίο 1,5 χρόνο φαίνονταν να έχουν κάποια (χαλαρή…) σχέση με την πραγματικότητα. Μέχρι προχθές…

Ο,τι κι αν συμβαίνει, στο βάθος υπάρχει κάτι ακόμα πιο ενοχλητικό: η αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών σαν άψυχους αριθμούς, που μπορεί ένα χαρτί να τους «εξαφανίζει» κατά εκατοντάδες. Γιατί, πέρα από τους αριθμούς, η κατάσταση στους καταυλισμούς των νησιών, ιδίως τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και οι βροχές έχουν αρχίσει, παραμένει τραγική και πέρα από κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εικόνα από τη ΒΙΑΛ (πίσω πλευρά του «τομέα Α»), χθες, 21 Νοέμβρη 2018, όπως έφτασε στην «Α» από πρόσφυγα που μένει στο χότσποτ.

Στα παραπήγματα αυτά μένουν άνθρωποι, όχι αριθμοί. Στη βροχή:

Άφησε σχόλιο