Με τη γλώσσα των κόμικς: Το ατέλειωτο ταξίδι των προσφύγων

0

Τρεις πρόσφυγες, τρεις εικονογραφημένες ιστορίες, που μπορείτε να διαβάσετε online. Από τον πόλεμο, στο δρόμο της προσφυγιάς μέχρι το «τέλος» του ταξιδιού κάπου στη Δυτική Ευρώπη. Σε όλες τις ιστορίες ξεχωρίζουν ο τρόμος του περάσματος του Αιγαίου, η αλληλεγγύη των ανθρώπων, το αβέβαιο μέλλον.

πρόσφυγες

«Ένας εργαζόμενος πατέρας, μια εργαζόμενη μητέρα, δυο παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν για να βγάλουν τα προς το ζην, εγκαταλείπουν τον τόπο τους που έχει γίνει επικίνδυνος, τη ζωή τους που έχει γίνει αβίωτη»: έτσι ξεκινά η περιγραφή των τριών ιστοριών που μετέτρεψαν σε εικόνες η Δήμητρα Αδαμοπούλου, ο Θανάσης Πέτρου και ο Γιώργος Τραγάκης και εξέδωσε το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

κόμιξ

Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικές αφηγήσεις προσφύγων που συνάντησαν οι συντελεστής της έκδοσης στην Αθήνα και στο Βερολίνο, που αναφέρουν: «Ιστορίες τυχαίες, χωρίς ιδιαίτερες κορυφώσεις. Διαλέξαμε να τις μετατρέψουμε σε κόμικς για να ξεγελάσουμε τη δραματικότητα χωρίς να χάσουμε τη λεπτομέρεια της αφήγησης. Τα βασικά πρόσωπα των ιστοριών μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν ίσως να είναι μέλη της οικογένειάς μας, φίλοι μας, γείτονες. Είναι όμως σίγουρα άνθρωποι που στο κοντινό μέλλον θα γίνουν οι συνάνθρωποί μας στις κοινωνίες μας, στους τόπους μας. Ας τους υποδεχτούμε».

Το πέρασμα της Τουρκίας και το πέρασμα στη Λέσβο: Απόσπασμα από τη δεύτερη ιστορία
Το πέρασμα της Τουρκίας και η άφιξη στη Λέσβο: Απόσπασμα από τη δεύτερη ιστορία

Το πενάκι των δημιουργών ακολουθεί τις ιστορίες των προσφύγων από την αρχή τους, τα βομβαρδισμένα τοπία της Συρίας ή του Αφγανιστάν, κι από εκεί στο επικίνδυνο πέρασμα της Τουρκίας, στον διάπλου του Αιγαίου, στα σύνορα, στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή κέντρα καταγραφής, μέχρι την εγκατάσταση στον καινούργιο τόπο, και τα προβλήματα της νέας ζωής που μόλις ξεκινά, και δεν μοιάζει καθόλου με τις προσδοκίες των φυγάδων του πολέμου και της φτώχειας.

Ξεχωρίζει, σε όλες τις ιστορίες, η φωτεινή στιγμή της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων, στα νησιά του Αιγαίου, στη διαδρομή του «βαλκανικού διαδρόμου», στην κατάληξη, κάποιο κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων στο Βερολίνο ή τη Σουηδία.

H φωτογραφία στο εξώφυλλο της έκδοσης είναι του Μάριου Λώλου, ενώ περιλαμβάνονται δύο κείμενα προβληματισμού. Το ένα, του Μιχάλη Παναγιωτάκη, αφορά «10 σημεία για την γεωπολιτική συγκυρία της προσφυγικής κρίσης». Το δεύτερο, του Κωστή Τσιτσελίκη, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ασχολείται με τις μεταναστευτικές πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ρωτώντας ρητορικά: «Ξέρουμε τι (δεν) θέλουμε;»

Το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ έχει ήδη εκδώσει το βιβλιαράκι Η μετανάστευση στην Ελλάδα: Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες, γραμμένο από την Ελένη Τάκου και τον Βασίλη Παπαστεργίου, το οποίο αποδομεί τους συνήθεις μύθους που κυκλοφορούν και διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία.

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Άφησε σχόλιο