Βασανιστική πορεία θανάτου: 26 οι νεκροί από το ναυάγιο στη Σάμο

0

10 παιδιά και 16 άνδρες και γυναίκες πνίγηκαν βόρεια του Κοκκαρίου της Σάμου ύστερα από ναυάγιο ξύλινου σκάφους τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Επιζώντες βρέθηκαν πάνω στο σκάφος, στο οποίο παρέμεναν επί ώρες (νεότερη ενημέρωση)

To σκάφος που βυθίστηκε κοντά στη Σάμο, 27/1/2016
To σκάφος που βυθίστηκε κοντά στη Σάμο, 27/1/2016

(τελευταία ενημέρωση, πρωί Παρασκευής 29/1/2016)

Σε βασανιστική πορεία θανάτου μετατράπηκε το ταξίδι δεκάδων προσφύγων προς τη Σάμο. Το σκάφος που τους μετέφερε ημιβυθίστηκε κατά τη διάρκεια του διάπλου του Αιγαίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε 26 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10 άνδρες, 6 γυναίκες και 10 παιδιά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, έχουν διασωθεί εννέα πρόσφυγες (5 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 παιδιά), ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης όταν ένας πρόσφυγας βρέθηκε σε βόρεια παραλία της Σάμου και δήλωσε ότι επέβαινε σε ξύλινο σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια (στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης) περί τις 3.00 το πρωί της Τετάρτης 27ης Ιανουαρίου, αλλά υπέστη εισροή υδάτων και ημιβυθίστηκε με επιβαίνοντες περίπου 40-50 πρόσφυγες. Για το ναυάγιο έχει ενημερωθεί και η Τουρκική Ακτοφυλακή, καθώς παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.
Η στιγμή του εντοπισμού του ημιβυθισμένου σκάφους
Η στιγμή του εντοπισμού του ημιβυθισμένου σκάφους
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η ακτοφυλακή εντόπισε το ημιβυθισμένο σκάφος με έναν από τους επιζώντες να κρατά στην αγκαλιά του το από ώρα νεκρό παιδί του, ελπίζοντας μάταια πως οι διασώστες θα μπορούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή.

Καθημερινή τραγωδία

Είναι το πολλοστό ναυάγιο αυτό τον μήνα: μόλις την Τετάρτη, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στην Αμμόγλωσσα της Κω, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, που βρέθηκαν ή περισυνελέγησαν στις ακτές και των δύο χωρών, έχει προ πολλού ξεπεράσει τους 170. Άγνωστος, ίσως για πάντα, παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Η άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών να ανοίξουν ασφαλές, νόμιμο πέρασμα, οδηγεί τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν το επικίνδυνο πέρασμα του Αιγαίου, καθώς βρίσκονται στο έλεος των διακινητών οι οποίοι τους επιβιβάζουν, συχνά διά της βίας, σε σκάφη-πλωτά φέρετρα.

Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση ενός από τους μόλις 12 επιζώντες του ναυαγίου της 4ης Ιανουαρίου με περισσότερους από 39 νεκρούς: μετά τον αρχικό απόπλου του σκάφους, επέστρεψαν στην ακτή, ζητώντας να μην συνεχίσουν το ταξίδι. Οι διακινητές, με την απειλή όπλων και μαχαιριών, τους ανάγκασαν να ξεκινήσουν ξανά. Και τους έστειλαν στον θάνατο.

Ο Άχμαντ, που επέζησε από το φρικτό ναυάγιο της 4ης Ιανουαρίου 2016. Τη μαρτυρία του, στα αγγλικά, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.safepassage2016.com/

Άφησε σχόλιο