Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης στο Ομήρειο

0

Μια άγνωστη πτυχή του μεγάλου ποιητή ξεδιπλώνεται στην έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 24 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Ομήρειο

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ημέρα Σάββατο, ο Γιώργος Σεφέρης, ταξιδεύοντας στα μέρη της αρχαίας Φοινίκης, σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτάξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη-».

Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του- είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σε ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην παρούσα έκθεση, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Απόσπασμα από το κείμενο του Διονύση Καψάλη Διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, στο τετράπτυχο που συνοδεύει την έκθεση.

Η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου Γιώργου Σεφέρη, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, μετά από την ευγενική δωρεά της Μάρως Σεφέρη το 1984 και της κας Άννας Λόντου το 1999. Όλη η συλλογή, περιλαμβάνει πάνω από δυόμιση χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών που έβγαλε ο Γ. Σεφέρης, από το 1920 όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Παρίσι, ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971).

Πληροφορίες

Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση του Ομηρείου ΠΚΔΧ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, με την υποστήριξη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου 2018. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Μαρτίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκθέσεων του Ομηρείου.

Ώρες λειτουργίας

Πρωί: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 09:00 – 13:00
Απόγευμα: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 – 20:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Άφησε σχόλιο