Ντροπή

0

H ΧΑ στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής
 
γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

Λίγες μέρες πριν από τη δίκη της ΧΑ σαν οργάνωση με εγκληματική δραστηριότητα ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης κος Κοτζιάς καλεί 2 μέλη της ΧΑ να παραστούν στην συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

Στην πρόκληση αυτή απάντησε αποχωρώντας από την επιτροπή διαλόγου του Ποταμιού ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, δηλώνοντας ότι αρνείται να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στο «ξέπλυμα της ναζιστικής-φασιστικής Χρυσής Αυγής». Εξήγησε δε ότι η συμμετοχή του Ποταμιού σε αυτή τη συνεδρίαση (έμεινε στην επιτροπή άλλο μέλος του κόμματος) συνιστά μέγιστο πολιτικό ατόπημα. Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς δικαιολόγησε την πρόσκληση αυτή προς τους χρυσαυγίτες με το σκεπτικό ότι «Το Προεδρείο της Βουλής ομόφωνα καλεί σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη Χρυσή Αυγή. Αντίστοιχα, ένας θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως το Ε.Σ.Ε.Π., οφείλει να καλεί αυτούς που καλούνται στη Βουλή. ».

Η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστικά Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) έβγαλε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «H πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά προς την Χρυσή Αυγή για να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αποτελεί πρόκληση σε βάρος της δημοκρατίας και των ελευθεριών όλων μας…η πρόσκληση αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά σε βάρος του αντιφασιστικού κινήματος που δίνει τη μάχη για να γίνει η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής». Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί «την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξουν τη μάχη για να τελειώνουμε με τη φασιστική απειλή κλείνοντας την πόρτα στα σχέδια να πέσουν στα μαλακά οι οργανωτές των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής».

antifaΗ τακτική του υπουργού εξωτερικών να “φορτώνει” στην πρόεδρο της βουλής δικές του αποφάσεις έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν όταν η κα Μπακογιάννη διόριζε την βουλευτή γυναίκα του Μιχαλολιάκου στην Επιτροπή Κατά των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης κι έλεγε ότι φταίει ο ελληνικός λαός που έδωσε στο κόμμα της μεγάλο ποσοστό. Εκείνη όμως σαν επικεφαλής της δεκατετραμελούς αντιπροσωπείας ελλήνων βουλευτών είχε την δικαιοδοσία να αποφασίσει αν θα την τοποθετήσει ή όχι και αποφάσισε να το πράξει την ίδια ώρα που η σύζυγος του ΓΓ της Χρυσής Αυγής αποκαλούσε τους μετανάστες «τρισάθλιους υπάνθρωπους που κουβαλούν αρρώστιες». Η Βουλή των Ελλήνων πάντως, στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, παρότι δεσμεύονταν από το εκλογικό αποτέλεσμα, με κοινή στάση όλων των κομμάτων, αποφάσισε να μην δώσει την αντιπροεδρεία σε εκπρόσωπο της ΧΑ, σε περίοδο που το συγκεκριμένο κόμμα δεν ήταν υπόδικο για εγκληματική οργάνωση.

Ντροπή τουλάχιστον για ένα “αριστερό” υπουργό εξωτερικών να νομιμοποιεί με τέτοιο τρόπο τους υπόδικους λίγο πριν την έναρξη της δίκης τους. Ατόπημα για μία αριστερή κυβέρνηση και για όσους βουλευτές συμμετείχαν στην συνεδρίαση του συγκεκριμένου συμβουλίου. Τέτοιες ενέργειες δίνουν άλλοθι νομιμότητας στο μόρφωμα της ΧΑ ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουν την κυβέρνηση από τα αντιφασιστικά κυρίως αλλά και τα εν γένει κινήματα πολιτών.

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο