Σημεία των καιρών

1

γράφει ο Γιώργος Κάκαρης

Θυμάμαι στα πρώτα χρόνια του Ποδηλατείν, πριν στραφεί αποκλειστικά στην αγωνιστική ποδηλασία, υπήρχε σε μερίδα των ιδρυτικών μελών η διάθεση διεκδίκησης ζωτικού χώρου για τα ποδήλατα στην πόλη. Θυμάμαι τις μαζικές ποδηλατάδες από την άτυπη ομάδα – θρύλος “Μπασίκλες” και μερικές πολύ επιτυχημένες συμμετοχές της Χίου στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που διοργανώνεται κάθε Άνοιξη. Θυμάμαι τις εβδομαδιαίες βόλτες από τους “Ποδηλάτες Χίου” και τη χαρά όταν είδαμε τις πρώτες θέσεις – πάρκινγκ ποδηλάτων στην πλατεία. Θυμάμαι δημοσιεύματα για την αύξηση των ποδηλάτων στην πόλη, αλλά και την αίσθηση που είχαμε όλοι μας ότι πλέον το ποδήλατο, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από όλα αυτά. 5, το πολύ 10 χρόνια. Όμως αρκετά φαίνεται να έχουν αλλάξει. Οι θέσεις στάθμευσης, μερικές σε κακά χάλια, μάταια περιμένουν κάποιον ποδηλάτη να δέσει το ποδήλατό του. Στην αφίσα της φετινής Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαΐου, αναφέρεται και η Χίος ως ένας από τους δεκάδες τόπους που θα συγκεντρωθούν ποδηλάτες για να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω για το πιο οικολογικό και πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς. Ωστόσο κάποιο τοπικό κάλεσμα προσωπικά δεν έτυχε να δω.

Το ποδηλατικό κίνημα στη Χίο -αν υπήρξε ποτέ- βρίσκεται σε κώμα. Την ίδια στιγμή που ανακοινώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. η επέκταση του θεσμού της αστυνόμευσης με ποδήλατα και στο νησί μας. Τραγική ειρωνεία; Όχι, σημεία των καιρών.

  • 8
    Shares

Κάτοικος Χίου

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Σιδερής Λοϊζος

    Ως ποδηλάτης (κατέβαινα και γύριζα από Βροντάδο-Χίο από 13 χρονών με το Velamos), έχω να πω πως οι ποδηλατοπορείες χωρίς συνοδεία της τροχαίας είναι επικίνδυνες, Ακολούθησα με το αυτοκίνητο από το Τάλαρος ως το Χριστό στο Βαρβάσι. Παραλίγο να γίνει ατύχημα δύο φορές. ΄Οσο για τους ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων στον Κάμπο πάνε προκλητικά ο ένας δίπλα στον άλλον, πολλές φορές και τρεις μαζί. Οι δρόμοι δυστυχώς είναι άκρως επικίνδυνοι και παίζεις κορώνα γράμματα για να κάνεις μια απόσταση από τον Κάμπο προς την Χίο για παράδειγμα που είναι εύκολη διαδρομή. Ειδικά τα νέα παιδιά που δεν έχουν καμία οδική αγωγή πάνε όπου νάναι. Αν δεν γίνουν ποδηλατογραμμές με μελέτη θα θρηνήσουμε θύματα.

Άφησε σχόλιο