Μια βραδιά αλληλεγγύης με μουσικές που ενώνουν

0

Το στίγμα και τους στόχους της Μουσικής & Ποιητικής Βραδιάς Αλληλεγγύης με τη Σαβίνα Γιαννάτου (Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ώρα 21.00, «Οδύσσεια») παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης

syntyp-giannatou2

Mια βραδιά που θα επιχειρήσει να συνδυάσει τον πολιτισμό με το μήνυμα της αλληλεγγύης θα είναι η μεθαυριανή στην Οδύσσεια (9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη), στην εκδήλωση με τη διακεκριμένη ερμηνεύτρια Σαββίνα Γιαννάτου στο μικρόφωνο και την Ευγενία Καρλαύτη στο πιάνο, που συνδιοργανώνουν οι Αλληλέγγυοι Χίου, η Κοινωνική Κουζίνα και η Χιακή Συμπολιτεία. Τους στόχους και το στίγμα της εκδήλωσης έδωσαν σήμερα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των τριών συλλογικοτήτων.

Εκπροσωπώντας τη Χιακή Συμπολιτεία ο Κώστας Ζαφείρης που άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τη μεθαυριανή μουσική και ποιητική βραδιά στην «Οδύσσεια» ως μια πολιτιστική πρόταση αλλά «με σαφή συμβολικό και, αν θέλετε, πολιτικό χαρακτήρα», καθώς «με την αφορμή της ύπαρξης χιλιάδων ανθρώπων στο νησί μας, είναι μια ευκαιρία για να ανοίξουμε το ζήτημα της επικοινωνίας των πολιτισμών. Να δούμε ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ενώνει, που φέρνει διαφορετικές κουλτούρες, τις κάνει εδώ και αιώνες να συνομιλούν. Και σε αυτό, να δείξουμε ότι ο πολιτισμός ενώνει και δεν διαιρεί, θα μας βοηθήσει πολύ η δουλειά που έχει κάνει η μεθαυριανή μας καλεσμένη».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Κώστας Ζαφείρης, είναι και μια βραδιά αλληλεγγύης καθώς η Χιακή Συμπολιτεία πιστεύει, και το έχει υπερασπιστεί και στο δημοτικό συμβούλιο όσες φορές χρειάστηκε, «στο δικαίωμα των προσφύγων στη μετακίνηση, στο δικαίωμα απεγκλωβισμού τους από τα νησιά, στο δικαίωμά τους να καταλήξουν στις χώρες προορισμού τους, όπου οδηγούνται υποχρεωτικά  από τον πόλεμο, τη βία και τη καταστροφή».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Σαβίνα Γιαννάτου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συλλογικοτήτων της Χίου χωρίς προσωπική αμοιβή, έμπρακτο δείγμα ανιδιοτέλειας και γενναιοδωρίας.

Από την πλευρά της Κοινωνικής Κουζίνας Χίου, η Βασιλική Μπούρα έκανε σύντομη αναφορά στην ίδρυση και τη δράση της Κουζίνας εδώ και πάνω από ένα χρόνο, από την εποχή του καταυλισμού στο Δημοτικό Κήπο, όταν οι κρατικές δομές απουσίαζαν και η σίτιση χιλιάδων ανθρώπων ήταν έργο εθελοντών. Αναφέρθηκε δε και στην άνοιξη του 2016 που άλλαξε ριζικά την κατάσταση τόσο για τους ίδιους του πρόσφυγες όσο και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ομάδων αλληλεγγύης να προσφέρουν αυτά που θέλουν να προσφέρουν.

Η Κοινωνική Κουζίνα Χίου συνεχίζει τη δράση της, όποτε και όπου αυτό χρειαστεί, κατέληξε η Βασιλική Μπούρα, καταλήγοντας πως «πιστεύουμε πως η προσφορά φαγητού εκτός από το να καλύπτει μια υπαρκτή ανάγκη, αποτελεί κι ένα ελάχιστο δείγμα φιλοξενίας προς τους ανθρώπους που φτάνουν στα νησιά μας, της φιλοξενίας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι βασικό συστατικό της πολιτισμικής μας ταυτότητας».

Εκπροσωπώντας τους Αλληλέγγυους Χίου, ο Παναγιώτης Μητσιάλης αναφέρθηκε στις δράσεις της ομάδας και κατέληξε: «Θα θέλαμε η βραδιά της Τετάρτης να αποτελέσει μια υπενθύμιση πως χρειάζεται να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς, που ζουν δίπλα μας σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Σε κανέναν δεν αξίζει να περάσει το χειμώνα βρεγμένος, φοβισμένος, χωρίς προοπτική. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει χωρίς εκπαίδευση, κανένας άντρας και καμιά γυναίκα δεν πρέπει να ζουν εγκλωβισμένοι».

Άφησε σχόλιο