Ο Σόλων Λέκκας ξανά στη Χίο

1

Ο αυθεντικός εκπρόσωπος του παραδοσιακού τραγουδιού θα βρεθεί στην Οδύσσεια το Σάββατο 13 Ιανουρίου – Κερδίστε μια διπλή πρόσκληση με τα πρώτα ποτά κερασμένα από την “Α”

Χτίστης και λιθοξόος, αλλά και καλλίφωνος τραγουδιστής, ο Σόλων Λέκκας αποτελεί έναν από τους τελευταίους αυθεντικούς εκπροσώπους του παραδοσιακού τραγουδιού. Ιστορίες διανθισμένες με χιούμορ, διαθέσεις, στιγμές, συναισθήματα είναι τα υλικά που οδηγούν στον “αμανέ” με αυτοσχεδιαστική διάθεση και τη σωστή χρήση των υλικών της παράδοσης.

“Άλλο τραγουδιστής κι άλλο μερακλής. Η διαφορά είναι μεγάλη. Αυτά τα πράματα δεν τα μαθαίνεις, σου ‘ρχονται μόνα τους» έχει πει στο παρελθόν ο Σόλων Λέκκας, ο οποίος όπως εξηγεί, αγαπούσε αυτά τα τραγούδια από τότε που ήταν μαθητής. «Όλοι τότε τραγουδούσαμε παλιά, δε λέγαμε καινούρια», σημειώνει. Τα περισσότερα τραγούδια τα έμαθε ακούγοντάς τα από τους παλιούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές στα πανηγύρια στη Μυτιλήνη κι από παλιούς μερακλήδες τραγουδιστές στα καφενεία ή από ηλικιωμένους συγγενείς του. Ο Σόλων τραγουδάει όλα τα παλιά Μυτιληνιά τραγούδια, που φέρουν έντονη τη Μικρασιατική επίδραση, καθώς και αμανέδες: «Στη Μυτιλήνη υπάρχουν οι αμανέδες, οι καρσιλαμάδες οι παλιοί, τα ζεϊμπέκικα τα βαριά. Ήταν κοντά η Μυτιλήνη με την Τουρκία, τ’ Αϊβαλί, πήγαιναν-ερχόταν, και ξέραν οι δικοί μας τα μικρασιάτικα, πιο πολύ τα ξέραν. Τα ίδια τα έθιμα, στολή κι αυτά είχαν οι Μυτιληνιοί κι οι Μικρασιάτες κοντά μας που ‘ναι, Αϊβαλί, Πέργαμο, τα ίδια ήταν.».

Κερδίστε μια διπλή πρόσκληση

Η Απλωταριά προσφέρει μια διπλή πρόσκληση για την εμφάνιση του Σόλωνα Λέκκα στην Οδύσσεια το Σάββατο 13 Ιανουαρίου. Μπείτε στην κλήρωση για την διπλή πρόσκληση στέλνοντας email με τo ονοματεπώνυμό σας και θέμα «Σόλων Λέκκας» στο agenda@aplotaria.gr. O τυχερός αναγνώστης μας θα ενημερωθεί μέσω email την Παρασκευή το πρωί.

  • 6
    Shares

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ

    Η τυχερή της κλήρωσης για τη διπλή πρόσκληση με τα πρώτα ποτά δωρεάν ονομάζεται Μαρία Φ.

    Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην κλήρωση.

Άφησε σχόλιο