Για τις χρήσεις γης

0

Επιστολή της Άννας Σταματίου, προέδρου του Περιβαλλοντικού Οργανισμού Chios Nature στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη. Η παρακάτω επιστολή εστάλη λίγο πριν το τέλος του 2013 με αφορμή τη διαβούλευση του νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό. Η επιστολή δίνεται στη δημοσιότητα από την κα Σταματίου, μετά την προσφυγή 13 φορέων στο ΣτΕ κατά του νέου Χωροταξικού πλαισίου, με την επισήμανση ότι ποτέ δεν έλαβε απάντηση από το ΥΠΕΚΑ.

Με διαγράμμιση οι προστατευόμενες περιοχές σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά

Αγαπητέ κ. Μανιάτη

Ανησυχούμε βαθύτατα για τις επιπτώσεις των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τις αλλαγές της χρήσης γης στην Ελλάδα. Στη Χίο ειδικότερα, όπου υπάρχει μια μεγάλη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, περιμέναμε μάταια να δούμε κάποιο σχέδιο διαχείρισης. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές της χρήσης και οι νέες δραστηριότητες που συνεχώς προτείνονται ή ήδη εφαρμόζονται, είναι εις βάρος της δήθεν προστατευόμενης περιοχής. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο κατ’ ευφημισμό προστασία της περιοχής.

Όλες οι ενδείξεις μας δείχνουν ότι προς το παρόν η Ελληνική Κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιτρέψει όλα τα είδη ανάπτυξης σε κάθε μέρος της χώρας, ανεξάρτητα από το περιβαλλοντικό κόστος που θα προκληθεί. Στην περίπτωση του χιώτικου αρχιπελάγους, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την μαζική και εκτός κλίμακας εγκατάσταση ανεμογεννητριών, την χαλάρωση των πολεοδομικών κανόνων και την απροθυμία χαρακτηρισμού των καμένων εκτάσεων με μακία βλάστηση και φρύγανα ως «αναδασωτέων». Αμφιβάλουμε, επίσης, για το μακροπρόθεσμο όφελος της αδειοδότησης περαιτέρω ιχθυοκαλλιεργειών κοντά στις ακτές της Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Συνοψίζοντας, αυτά τα σχέδια ανάπτυξης καταδεικνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των νησιών αυτών, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «Γκαλαπάγκος του Αιγαίου», λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας τους. Οι πιο ευάλωτοι οικότοποι και τα είδη που φιλοξενούνται εκεί, διατρέχουν κινδύνους ακόμα και με τις υπάρχουσες διατάξεις. Αν υπάρξει μια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας, αναπόφευκτα αυτό για το οποίο χιλιάδες επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο να απολαύσουν, θα καταστραφεί για πάντα στο όνομα του βραχυπρόθεσμου κέρδους.

Φέρουμε μεγάλη ευθύνη και το τίμημα είναι μεγάλο. Οι μελλοντικές γενιές δικαίως θα θεωρήσουν ανεύθυνη και ακατανόητη ακόμα και τη σκέψη εφαρμογής τέτοιων ρυθμίσεων.

                                                   

Εδώ η επιστολή στα Αγγλικά
Επιμέλεια μετάφρασης: Νατάσα Στραχίνη, Γιώργος Κάκαρης

Πρόεδρος Chiosnature

Άφησε σχόλιο