Καλλιεργώντας μια καλύτερη σχέση με τα ερπετά της Χίου

0

γράφει η Άννα Σταματίου

Στις μέρες μας τα MME μεταδίδουν όλο και περισσότερες “ιστορίες τρόμου” για τα φίδια, ακόμη και βίντεο που δείχνουν θανατώσεις φιδιών, παρουσιάζοντας στο κοινό τα ερπετά της χώρας μας ως επικίνδυνα και αποκρουστικά πλάσματα, που καλό θα ’ταν να εξαφανιστούν. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Τα φίδια είναι απαραίτητα για την λειτουργία των οικοσυστημάτων στα οποία ανήκουν, ελέγχοντας αποτελεσματικά τους πληθυσμούς των τρωκτικών– ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύουν ως θήραμα άλλων σημαντικών ειδών… συχνά, στην περίπτωσή μας στην Χίο, για τους φιδαετούς μας. Στον Chios Nature θέλαμε από καιρό να κάνουμε κάτι για να απομυθοποιήσουμε τα φίδια, να αποκαταστήσουμε τη φήμη τους και να τους χαρίσουμε ξανά την εκτίμηση που τους αξίζει.

Έτσι, αποφασίσαμε να μην πραγματοποιήσουμε φέτος την, καθιερωμένη, ετήσια έκθεσή μας με φωτογραφίες άγριας φύσης, για να εστιάσουμε τις δυνάμεις μας και να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον στα ερπετά της Χίου – και ειδικά στα φίδια της – με ενεργό τρόπο. Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο καταξιωμένος ερπετολόγος, Ηλίας Στραχίνης, θα έρθει στη Χίο στις 21 Οκτωβρίου. Κρίναμε ότι ο Ηλίας, που έχει γίνει με γοργούς ρυθμούς δημοφιλέστατος τηλεοπτικός παρουσιαστής, καθώς και ταλαντούχος στον τομέα της επικοινωνίας με μικρούς και μεγάλους, είναι το ιδανικό άτομο για να μας βοηθήσει. Κάποιοι μπορεί να τον έχετε ήδη γνωρίσει μέσω της τηλεοπτικής σειράς, Άγρια Ελλάδα, την οποία παρουσιάζει στο κανάλι ET3.

Ο Ηλίας επίσης διατηρεί τον πιο πλούσιο σε πληροφορίες ιστότοπο για τα ερπετά στην Ελλάδα www.herpetofauna.gr. Ως πτυχιούχος βιολόγος και συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων για τα ερπετά, θεωρείται «ειδικός» στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου μένει. Συνεπώς, όταν φίδια εισβάλλουν στους δικούς μας, ανθρώπινους χώρους, και δημιουργούν προβλήματα, ο Ηλίας συχνά καλείται από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία για να βοηθήσει στην αφαίρεση κάποιου απρόσκλητου και ανεπιθύμητου «επισκέπτη». Σε ειδικές παρουσιάσεις, ο Ηλίας έχει μεταφέρει στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή του κάποιες απ’ τις γνώσεις του σχετικά με τον ορθό και ασφαλή χειρισμό των φιδιών. Αυτές θα τις προσφέρει και στους δικούς μας πυροσβέστες, εθελοντές και επαγγελματίες, σε μια παρουσίαση που θα γίνει ειδικά για αυτούς το βράδυ της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη Κοραή, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, στις 22 Οκτωβρίου, θα γίνει μια παρουσίαση για το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Πιθανώς όμως, το σημαντικότερο ακροατήριο για τον φιλοξενούμενό μας, να είναι οι μαθητές δημοτικού που θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν μία, ειδικά διαμορφωμένη για παιδιά, παρουσίαση. Έχουμε σχεδιάσει μία αφίσα που δείχνει και τα 11 είδη των φιδιών ‘μας’ και ένα ακόμα – τον τυφλίτη – ένα άποδο ερπετό που συχνά το μπερδεύουμε, και το αντιμετωπίζουμε σαν φίδι, αν και στην πραγματικότητα είναι σαύρα. Ο Ηλίας θα μας εξηγήσει τις μικρές διαφορές που κάνουν ‘όλη τη διαφορά’. Εν τω μεταξύ, θα διανείμουμε αντίγραφα της αφίσας μας σε όσα μέρη ανά τη Χίο μπορούμε! Όλοι οι συμμετέχοντες στις παρουσιάσεις θα λάβουν κι από έναν «σελιδοδείκτη-μυστήριο». Η μελέτη της αφίσας μας θα είναι το κλειδί για την αναγνώριση του είδους που απεικονίζεται σε κάθε σελιδοδείκτη. Εκτός από το να μιλάει για τα φίδια του νησιού, ο Ηλίας θα παρουσιάσει επιλεγμένες φωτογραφίες του, που απαθανατίζουν περισσότερα είδη ερπετών και αμφιβίων που ζουν στη Χίο, βοηθώντας όλους μας να ξεπεράσουμε τις όποιες φοβίες μας και να γνωρίσουμε καλύτερα μερικά απ’ τα όχι-και-τόσο-δημοφιλή ζώα που μοιράζονται την ύπαιθρό μας.

Ο Ηλίας σχεδιάζει να περάσει λίγο χρόνο στην ύπαιθρο της Χίου, ώστε να μελετήσει τα ερπετά μας και να καταγράψει τις συναντήσεις του. Ίσως μάλιστα υπάρξουν ευκαιρίες για μερικούς από τους τοπικούς μας φυσιοδίφες να τον συνοδεύσουν. Έχει επίσης σκοπό να ψάξει μήπως εντοπίσει και κάποιον μικρό, απομονωμένο πληθυσμό του χαμαιλέοντα που κάποτε υπήρχε στη Χίο, αλλά πιστεύεται τώρα ότι έχει εξαφανιστεί εντελώς. Δεν θα ‘ταν υπέροχο αν το πετύχαινε;

Οι ερπετολόγοι είναι γνωστοί γενικά ως COOL DUDES και ο Ηλίας δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. Όταν δεν βρίσκεται γονατιστός μέσα σε κάποιον αγρό προσπαθώντας να πλησιάσει με την φωτογραφική του όσο κοντά γίνεται σε κάποιο ψυχρόαιμο ζωάκι που έχει εντοπίσει, πιθανά να κάνει πρόβα παρέα με τα μέλη της μπάντας του – τους VANILLA. Φημολογείται ότι σχεδιάζεται να κατέβουν τα παιδιά για μας παρουσιάσουν και μια συναυλία, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, προς όφελος τις δασικής προστασίας Χίου. Δεν είναι ακόμα σίγουρο όμως… Αναμένουμε νεότερα.

Πρόεδρος Chiosnature

Άφησε σχόλιο