Το φορτηγό πλοίο Yalker και ένα ψαράδικο κοντά στην Λέσβο έσωσαν 12 Σύριους πρόσφυγες

0

της Νατάσας Στραχίνη

Κυριακή 15.9.13: ένα μικρό πλοιάριο που προσπαθεί να φθάσει στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια μεταφέροντας δώδεκα Σύριους πρόσφυγες, ναυάγησε τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου γύρω στις 23:30 μ.μ, αφού προσέκρουσε σε βράχια και η βάρκα άρχισε να βάζει νερά.

Οι δώδεκα Σύριοι έπεσαν στη θάλασσα. Το ρεύμα τους χώρισε. Κάποιοι από τους πρόσφυγες δεν γνώριζαν κολύμπι. Επέζησαν με την βοήθεια των υπολοίπων Σύριων μέχρι το επόμενο πρωί όταν το ρωσικό φορτηγό πλοίο YALKER και ένα ψαροκάϊκο τους έσωσε κοντά στον κόλπο της Γέρας στην Μυτιλήνη. Στις 10:30 π.μ η Ελληνική Ακτοφυλακή τους μετέφερε στη Μυτιλήνη. Δύο από τους Σύριους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Όλοι τους ήταν εξαντλημένοι, κάποιοι είχαν μώλωπες στο σώμα από τη θάλασσα. Μετά από την καταγραφή τους από το Λιμενικό Σώμα μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης. Σήμερα πρόκειται να τους παραδώσουν τα χαρτιά τους και θα φύγουν για την Αθήνα.

Μαρτυρία ενός από τους επιζώντες λίγες ώρες αργότερα στο ΠΙΚΠΑ/Μυτιλήνη:

«Ήταν 11.30 το βράδυ όταν περάσαμε τα σύνορα για την Ελλάδα, σχεδόν μισή ώρα αφότου φύγαμε από το Δικελί της Τουρκίας. Χτυπήσαμε σε ένα βράχο και η βάρκα μας άρχισε να μπάζει νερά. Προσπαθήσαμε απεγνωσμένα να τα αδειάσουμε, αλλά ξαφνικά η βάρκα έσπασε και άρχισε να βυθίζεται. Βρεθήκαμε στη θάλασσα. Κάποιοι από εμάς δεν ήξεραν κολύμπι. Όλοι φωνάζαμε και κλαίγαμε. Εγώ κρατιόμουν από κομμάτι ξύλου. Μείναμε εννέα ώρες στη θάλασσα. Ήμουν τόσο κουρασμένος που ήταν σα να αποκοιμήθηκα στη θάλασσα. Ίσως ήμουν αναίσθητος. Τότε άκουσα κάποιον να ουρλιάζει.

Ένα φορτηγό πλοίο με το όνομα YALKER μόλις είχε φθάσει στο σημείο που βρισκόμασταν. Αυτό με έσωσε. Κάποιοι άλλοι σώθηκαν από ένα ψαροκάϊκο. Τα μέλη του πληρώματος του YALKER μας έδωσαν τα ρούχα τους, καφέ, κάτι για φαγητό. Άκουσα τους άλλους να κλαίνε και εγώ ο ίδιος έκλαψα πολύ γιατί νόμιζα ότι ο φίλος μου είχε πεθάνει. Αργότερα είδα ότι είχε επιζήσει κι εκείνος. Δύο άλλοι Σύριοι τον έσωσαν κρατώντας το σώμα του όλες αυτές τις ώρες πάνω από το νερό. Επιζήσαμε όλοι.

Σε ένα e -mail οι επιζώντες Σύριοι πρόσφυγες ευχαρίστησαν το πλήρωμα του YALKER. Το YALKER απάντησε:

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους! Ο αξιωματικός υπηρεσίας είδε τους ανθρώπους στη θάλασσα με τα κιάλια του και αμέσως ενημέρωσε τον καπετάνιο. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση διάσωσης την επόμενη στιγμή. Κάθε εβδομάδα κάνουμε ασκήσεις διάσωσης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η ανθρώπινη ζωή μετράει πρώτα απ’ όλα!

Ευχαριστούμε τους ψαράδες και το πλήρωμα του Yalker
Πηγή: http://lesvos.w2eu.net/2013/09/17/12-syrians-saved-by-russian-cargo-yalker-and-fisher-boat/

Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά Νατάσα Στραχίνη

Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Άφησε σχόλιο