Την «άλλη ανάπτυξη» αναζητούν και στη Σύρο

0

Εντείνονται οι προσπάθειες για την κήρυξη του κυκλαδίτικου νησιού ως Γεωπάρκο

Αναβαθμίδες στην ύπαιθρο της Σύρου

Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στη Σύρο, από ντόπιους και επισκέπτες του όμορφου νησιού. Όλα ξεκίνησαν πριν από δυόμιση χρόνια, όταν μερικές δεκάδες κάτοικοι της Σύρου συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά σε μια ανοιχτή συνέλευση για να κουβεντιάσουν τα προβλήματα του νησιού. Μέσα απ’ αυτή την πρώτη συνέλευση ξεπήδησε η ιδέα ότι για να μην καταστραφεί το νησί από μιαν ανάπτυξη που δεν έχει όρια, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ήπιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον εναλλακτικό τουρισμό, έναν τουρισμό που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, το τοπίο και την ιστορία.

Χάρη σε κάποιους ξένους καθηγητές Γεωλογίας που, τις τελευταίες δεκαετίες, επισκέπτονται τακτικά τη Σύρο με τους φοιτητές τους, μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων αντιλήφθηκαν τη γεωλογική σημασία της Σύρου. «Οι επιστήμονες αυτοί μας μίλησαν με θέρμη για τα γεωλογικά μνημεία του νησιού μας και μας εξήγησαν ότι η Σύρος αποτελεί ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο», δηλώνουν οι ίδιοι και έτσι γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα της κήρυξης του νησιού σε Γεωπάρκο από την UNESCO.

Για την προώθηση της ιδέας αυτής δημιούργησαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με την επωνυμία «Απάνω Μεριά», η οποία έχει ως σκοπούς την κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου. Η ΚοινΣΕπ εργάζεται επίσης για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού σχετικών με το γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό, αγροτουρισμό και την παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων (κηπευτικά, μέλι, κρασί, τυροκομικά). Σημειωτέον, ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην ΚοινΣΕπ είναι άνθρωποι με εργασία και εισόδημα, δουλεύουμε εθελοντικά και μας ενδιαφέρει να δώσουμε κίνητρα επαγγελματικά σε νέους, ανέργους, αγρότες ή επιστήμονες, ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων η σημαντικότητα του όλου εγχειρήματος.

Το όραμα αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά». Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η υποβολή από τον Δήμο πρότασης για έγκριση χρηματοδοτικού προγράμματος, που σκοπό έχει την αποκατάσταση 3 μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου.

«Συνεργαζόμαστε ήδη, και σε διάφορα επίπεδα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επίσης με τη Δ/νση Δασών Κυκλάδων στο θέμα των μονοπατιών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το WWF, τη Mom και όσες οργανώσεις εμπλέκονται στη δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Γυάρου, επίσης την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τους Φίλους της Φύσης και Γεωλογικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που επισκέπτονται τακτικά το νησί για τη γεωλογική μελέτη επί του πεδίου» σημειώνουν λίγο πριν την διοργάνωση ενός 2οήμερου εκδηλώσεων με θέμα: «Αναζητώντας το γεωλογικό θησαυρό της Σύρου» και στόχο να μπολιάσουν την τοπική κοινωνία με το όραμά τους για ένα βιώσιμο μέλλον για τη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα  “Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου” με πλειάδα καταξιωμένων ομιλητών. Ανάμεσα σε αυτούς, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, Δρ. Γεωλογίας, καθηγητής τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Άφησε σχόλιο