H στοχοποίηση του Soli Cafe ολοκληρώθηκε

0

Αστυνομική επιχείρηση, κατόπιν «ανωνύμου καταγγελίας», το πρωί της Τρίτης 19/4 εναντίον του Soli Cafe, ενός χώρου αλληλεγγύης με πρόταγμα την ισότιμη συμμετοχή των προσφύγων

soli-cafe

Το Soli Cafe ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Γενάρη, στο οίκημα της οδού Μαρτύρων, και πρόταξε από την πρώτη στιγμή ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων. Δίνοντας έμφαση και στην έμπρακτη αλληλεγγύη αλλά και στην πολιτική διαμαρτυρία, με ενεργό συμμετοχή πολλών διεθνών ακτιβιστών, δραστηριοποιήθηκε στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (ρούχα, παπούτσια κ.λπ.) στους κυνηγημένους που έφταναν στο νησί μας, αλλά και πραγμάτωσε την πρόθεσή του να «σπάσει» την απρόσωπη φιλανθρωπία.

H «freetique» του Soli: Oι πρόσφυγες μπορούσαν να διαλέγουν, σαν κάθε άνθρωπος, τα ρούχα που ήθελαν

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα ήταν η προσφορά τσαγιού και συχνά φαγητού στους πρόσφυγες, όχι σε κάποια απρόσωπη ουρά με διακριτούς ρόλους αλληλέγγυου-πρόσφυγα, αλλά στον ίδιο το χώρο του «σπιτιού», όπου πρόσφυγες και αλληλέγγυοι μπορούσαν να κάτσουν πλάι πλάι, να μιλήσουν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να γελάσουν, όποια κι αν ήταν τα εμπόδια της γλώσσας.

cage1

Οι ακτιβιστές του Soli Cafe, έλληνες και διεθνείς, έδωσαν εξίσου βάρος και στην πολιτική διαμαρτυρία. Στις 20 του Φλεβάρη, τρεις ακτιβιστές έμειναν επί περισσότερο από 48 ώρες σε ένα κλουβί στην πλατεία Βουνακίου, διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία των κέντρων κράτησης (που ένα μήνα μετά έγιναν πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας). Μια πορεία στο κέντρο της πόλης, ένα πλεούμενο με συνθήματα ενάντια στις απελάσεις που έπλευσε για λίγο στο λιμάνι ήταν μεταξύ των άλλων δράσεων του, δίπλα στο καθημερινό έργο της αρωγής στους πρόσφυγες.

Ο μικρός κήπος που στήθηκε από τα μέλη του Soli Cafe στην αυλή του σπιτιού

Ωστόσο, η δράση του Soli εξ αρχής βρέθηκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, όπως απέδειξε όχι μόνο η σημερινή κατασταλτική επιχείρηση, όπου, όπως μαθαίνουμε από τα τοπικά ΜΜΕ, ενεπλάκησαν εκτός από την αστυνομία, η υγειονομική υπηρεσία αλλά και η πολεοδομία, σε μια σπάνια επίδειξη ενδιαφέροντος για την ασφάλεια προσφύγων και πολιτών. Το ξεκίνημα του Soli συνοδεύτηκε από τη σύλληψη ενός ξένου αλληλέγγυου που φωτογράφισε το σε κοινή θέα σκάφος της Frontex. Ακολούθησαν οι  συχνές και ενίοτε ανυπόστατες καταγγελίες γειτόνων πως προξενούνται φθορές ή «κλέβουν λεμόνια» (!), με αποτέλεσμα τις συχνές «επισκέψεις» της αστυνομίας, οι οποίες συνοδεύονταν και από απειλές για βίαιη εκκένωση («θα φέρω τη διμοιρία», ήταν η χαρακτηριστική φράση αστυνομικού με πολιτικά σε πρόσφατο συμβάν).

Το Soli Cafe βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο και των ακροδεξιών: το βράδυ της Τετάρτης 6/4, μετά τη συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκων» στο δημαρχείο, όπου επικράτησαν οι ακροδεξιές φωνές, o χώρος αλληλεγγύης δέχτηκε διπλή επίθεση: αρχικά με σπάσιμο της πόρτας και μια μικρή φωτιά σε κάδο και μερικές ώρες αργότερα με εκτόξευση αυτοσχέδιου εκρηκτικού που ευτυχώς δεν τραυμάτισε κανέναν. Οι υπαίτιοι της επίθεσης φυσικά δεν αναζητήθηκαν ποτέ από τις αρχές.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στην επιχείρηση της Τρίτης, κατόπιν «ανώνυμης καταγγελίας» για «περίεργες δράσεις και δραστηριότητες» (!). Και «απέδωσε καρπούς»: το Soli Cafe «αναποδογυρίστηκε» από τα αρμόδια όργανα, λουκέτα έσπασαν, τσαγιέρες ερευνήθηκαν, ενώ βρέθηκαν και 2,5 γραμμάρια κάνναβης στην κατοχή ενός προσώπου – αδίκημα που, ας σημειωθεί, δεν έχει πλέον ιδιαίτερη νομική απαξία, καθώς ενίοτε δεν τιμωρείται ή επιφέρει μικρή ποινή, όπως και έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

refugees-welcome-soli

Με την επιχείρηση των αρχών του τόπου, «έκλεισε άλλη μια ασχήμια» όπως εκτιμά ή μάλλον εύχεται άλλο τοπικό ΜΜΕ. Δεν υπάρχουν τα πανό που γράφουν «πρόσφυγες καλοδεχούμενοι», «αλληλεγγύη στους μετανάστες», ο Άχμεντ δεν κάθεται μαζί με τον Γιόνας και τον Γιώργο κρατώντας μια κούπα τσάι. «Στο Soli, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, πέρα από εθνικότητα, θρησκεία, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να είναι αυτάρκεις και να κοιτάζουν ο ένας τον άλλο στα μάτια», αναφέρει το «καταστατικό» του Soli Cafe, αλλά φαίνεται πως τέτοια λόγια ηχούν πολύ παράταιρα στους φύλακες της ευταξίας.

ΥΓ1.: Σήμερα, Τετάρτη, οι αρχές της Λέσβου «καθάρισαν» τα Τσαμάκια, καταστρέφοντας τις υποδομές που με κόπο είχε στήσει εκεί η NoBorder Kitchen, μια ακόμα «μη καταγεγραμμένη» δομή υποστήριξης και αλληλεγγύης…

YΓ2.: Το Soli Cafe καλεί σε γνωστοποίηση της επίθεσης εναντίον του και δράσεις αλληλεγγύης, με γνωστοποίηση τους στο tag #solicafe

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Άφησε σχόλιο