Να (ξανά)σκεφτούμε τι έγινε τους τελευταίους μήνες?

1

του Δημήτρη Τσούχλη

Έπειτα από τέσσερις περίπου μήνες συζήτησης και κινηματικής δουλειάς ενάντια στα ολέθρια για τον τόπο αποτελέσματα των επιδιώξεων της πολυεθνικής εταιρείας ibertrola νομίζω ότι έφθασε η ώρα –έχοντας συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία Πολίτες και Ανεμογεννήτριες- να ειπωθούν μερικές αλήθειες εν είδη συμπερασμάτων για την αυτοδιοίκηση και τους αντιπροσώπους του τόπου.

 • Η καλύτερη τακτική είναι να σιωπάς. Το ζήσαμε κατ’ επανάληψη με ατελείωτες σιωπές και αερολογίες εκτός θέματος από περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους.
 • Να κινείσαι υπόγεια. Αυτούς του μήνες καταθέσαμε δεκάδες κείμενα άποψης, συλλογικές ανακοινώσεις και εκθέσεις τα οποία σχολιάστηκαν σε κλειστά δωμάτια, κινήθηκαν τα γνωστά παπαγαλάκια και οι τοπάρχες σε χωριά. Θέση (εις) και άποψη (εις) από αιρετούς δεν διαβάσαμε να αντικρούουν όσα υποστηρίζουμε με στοιχεία και επιχειρήματα όπως εμείς με αίσθηση ευθύνης κάναμε.
 • Να δηλώνεις αναρμόδιος και άλλοτε να επικαλείσαι ότι δεν σε υποχρεώνει ο νόμος να πάρεις απόφαση. Η τακτική δεν ακουμπάμε καυτές πατάτες θριάμβευσε. Η σιωπή βέβαια στην περίπτωση αυτή δεν είναι χρυσός αλλά πλάτη στην πολυεθνική εταιρεία. Το επιχείρημα ωστόσο δεν ευσταθεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ο Δήμος πρέπει και οφείλει να έχει άποψη όπως άλλωστε κατ’ επανάληψη έχει διατυπώσει γνώμη για άλλα ελάσσονος ως προς αυτό σημασίας θέματα.
 • Να σπιλώνεις όσους αγωνίζονται. Εμείς δεν είμαστε κομματική παράταξη. Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και πολλοί από εμάς είμαστε πολίτες κομματικά ανένταχτοι. Αφιερώσαμε εκατοντάδες εργατοώρες να διαβάσουμε να συζητήσουμε να μιλήσουμε με πολίτες. Συνεργαζόμαστε, και δουλεύουμε από κοινού. Ωστόσο οι δικές σας διαχρονικές σας επιλογές ελάχιστα εξυπηρέτησαν τον τόπο. Οι δικές σας ανεπάρκειες δημιουργούν κρίσεις και εντάσεις. Η απουσία σχεδιασμού για το μέλλον του τόπου και η θεματική αυτού εξειδίκευση με στόχους και σχέδιο μοιράζει στην κοινωνία αδιέξοδα και προβλήματα. Ο δικός μας ρόλος είναι να ανοίγουμε δρόμο στην κοινωνία να καταθέτουμε προτάσεις με τις μικρές δυνάμεις και μέσα που διαθέτουμε. Η ουσία της δημοκρατίας βρίσκεται σε αυτό ακριβώς να μην έχεις την αλαζονεία και άλλοτε την καχυποψία ότι όλοι θέλουν να σε βλάψουν. Κατεβείτε από τις θέσεις σας και προσπαθήστε να ακούσετε να καταλάβετε
 • Να μην έχεις πρόταση και να μην λαμβάνεις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Προτείναμε να ανοίξει η συζήτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού να δημιουργηθεί η δική μας τοπική πρόταση και να καθορίσουμε τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε. Ωστόσο, ελάχιστοι κατανόησαν ότι χωρίς τοπική άποψη για μερικά κρίσιμα θέματα (όπως λ.χ το ενεργειακό) γεννιούνται επισφάλειες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Στον αντίποδα δείτε τι γίνεται στην Κρήτη τις Κυκλάδες και την Μεσσηνία για το θέμα αυτό.
 • Να προτάσεις το κομματικό και προσωπικό συμφέρον από εκείνο του τόπου και της κοινωνίας. Ο τόπος χρειάζεται ανθρώπους που έχουν πολιτικό και ηθικό σθένος να διακρίνουν το σωστό από το λάθος, να δημιουργούν συνέργιες στην κοινωνία (και όχι εκλογική αυλή) να έχουν όραμα για αυτό το νησί. Ο κατάλογος των κρίσιμων θεμάτων μακρύς. Αναλάβετε πρωτοβουλίες, ακούστε την κοινωνία, δώστε βιώσιμες λύσεις στους πολίτες.
 • Να μην έχεις στοιχειώδη γνώση επί κρίσιμων ζητημάτων και περισσότερο να μην ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις. Δεν είναι απαραίτητα κακό να δηλώνεις άγνοια επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ωστόσο η θέση και ο ρόλος σας απαιτεί να αποκτήσετε. Ζητείστε βοήθεια από την ακαδημαϊκή κοινότητα ή ενδιαφερθείτε να καταλάβετε ή πάλι διαβάστε οι ίδιοι ώστε να μπορείτε να κρίνεται. Είναι θλιβερό ακόμη και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των συμβούλων να πιστεύει ότι η επένδυση αυτή θα θέσει σε ψυχρή εφεδρεία το εργοστάσιο της ΔΕΗ ή να θέτει κενά περιεχομένου διλλήματα όπως είστε υπέρ ή κατά των ΑΠΕ?

Έτσι θα πάτε άβουλοι και πειθαρχημένοι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο? Αναλάβετε τις ευθύνες σας έναντι των πολιτών του τόπου και των επόμενων γενεών. Δείτε την αλήθεια και καταλάβετε ότι υπάρχει ατομική ευθύνη και κοινωνική λογοδοσία για όσα συμβαίνουν σε αυτόν το τόπο. Σκεφθείτε ξανά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες γύρω από την αξιολόγηση της ΜΠΕ της πολυεθνικής εταιρείας Ibertrola.

Διδάκτορας τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συζήτηση1 σχόλιο

 1. ξέσβουρος

  Δεν τους ζητάμε να σκεφτούν, αν έχουν ξεχάσει πως γίνεται….
  Μπορούν να υπογράψουν μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σαν αυτή που υπάρχει στο σύνδεσμο που παρατίθεται; Ναι ή όχι;
  (http://merambellonews.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1896.html)
  Τέλος πάντων, ας αλλάξουν τα ονόματα, τις ημερομηνίες και ας την υπογράψουν.
  Ας μην σκεφτούν, επαναλαμβάνω, τα αγαπητά μέλη του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι σκοπεύουμε να τους κουράσουμε…
  Ας μην εφεύρουμε ξανά τον τροχό…
  Δεν θα κουραστούν, το εγγυώμαι…

Άφησε σχόλιο