Το Χωρέμικο

3

γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη

Κτήμα Χωρέμη
Κτήμα Χωρέμη

Κοιτώντας έναν από τους χάρτες που υπάρχουν στην παραλιακή και απεικονίζουν το κέντρο της πόλης μας, συνειδητοποιείς ότι οι μόνοι χώροι πρασίνου στο κέντρο είναι τρεις: ο κήπος, το πανεπιστήμιο και το Χωρέμικο. Με εξαίρεση τον κήπο, που είναι προσβάσιμος από τους δημότες και εκεί στριμώχνονται πλήθος δραστηριοτήτων, από τους άλλους δυο χώρους, το μεν πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος που πας για βόλτα, το δε Χωρέμικο είναι ιδιοκτησία και προφανώς είναι κλειστό.

Στην ημερίδα της Χιακής Συμπολιτείας «Χωροταξία και κρίση» μεταξύ των πολλών και πολύ ενδιαφερόντων που ακούστηκαν ήταν και η, όχι και τόσο παλιά, ιστορία με το Χωρεμίκο. Μας τη θύμισε η κ. Χωρέμη: όταν κάποια στιγμή η οικογένεια αναγκάστηκε να πουλήσει μέρος του κτήματος (καθώς η φορολογία είναι όντως πολύ μεγάλη), έγινε πρόταση προς το Δήμου Χίου να το αγοράσει. Σε τιμή μάλιστα πολύ κάτω της αντικειμενικής με την προϋπόθεση να παραμείνει ως χώρος πρασίνου και να δοθεί στους δημότες.

Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες της ιστορίας, καταλαβαίνω όμως ότι η τότε δημοτική αρχή, παρ’ ότι ήμασταν σε καλές οικονομικές εποχές, δεν στάθμισε τα οφέλη που θα είχε κάτι τέτοιο για το δήμο και την κοινωνία. Το τμήμα του κτήματος πουλήθηκε και οικοπεδοποιήθηκε, καθώς πρόκειται για «φιλέτο» στο κέντρο της αγοράς. Μεγάλα κτήρια με εμπορικές δραστηριότητες στέκουν εκεί που θα μπορούσαμε να έχουμε έναν πνεύμονα πρασίνου σε ένα από τα πιο πυκνοδομημένα σημεία της πόλης.

Μια ευκαιρία χάθηκε. Ας είμαστε πιο προσεχτικοί την επόμενη φορά και ας δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε αυτή την όαση μέσα στο κέντρο της πόλης. Μπορεί να είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας, είναι όμως η μοναδική που έχει σωθεί.

Ερευνήτρια

Συζήτηση3 Σχόλια

  1. Σιδερής Λοϊζος

    Tα 35 στρέμματα των Ταμπάκικων μπορούν να γίνουν εύκολα πράσινα.

    Και χωρίς αγορά. Πρέπει να πάρει μια απόφαση η νέα πρυτανεία του Πανεπιστημίου να τα δωρήσει στο Δήμο μιάς
    που δεν μπορεί να τα εκμεταλλευθεί.

    • Συμπληρώνοντας τον Σιδερή, πιστεύω ότι στις παρυφές τις πόλης υπάρχουν αρκετές εκτάσεις που μπορούν να γίνουν χώροι πρασίνου και αναψυχής. Σκέφτομαι συνεχώς το παλιό πάρκινγκ στη Ναυαρίνου, στο κέντρο της Αθήνας, που έγινε σε ελάχιστο χρόνο ένα πανέμορφο παρκάκι από τους ίδιους τους κατοίκους http://goo.gl/wbzhTq.

Άφησε σχόλιο