Ταξιδεύοντας με το… “ταξίδι στο πουθενά” του Χρήστου Γ. Γιατράκου

0

της Ευαγγελίας Παπαζή

Ένα καινούργιο μυθιστόρημα ξεκίνησε το ταξίδι του με την είσοδο του 2015 στις πνευματικές θάλασσες του νησιού μας. Μυθοπλασία κι αλήθειες, δυσκολίες κι αναπάντεχα γεγονότα δοσμένα από μια έμπειρη ναυτική λογοτεχνική πέννα του Χρήστου Γ. Γιατράκου που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας, να καμαρώσει το «ταξίδι» του εκδομένο σε τόμο καλαίσθητο και καλοτυπωμένο από τον καλλιτέχνη στο είδος Γιάννη Παληό των εκδόσεων Αλφαπι.

Συγκίνηση για όλη τη ναυτική οικογένεια -που κυριαρχεί στο νησί μας – τούτο το σκληρό «ταξίδι στο πουθενά» του αείμνηστου καπετάνιου Χρήστου Γ. Γιατράκου. Γλαφυρός και σφιχτοδεμένος ο λόγος του σε παρασύρει σαν κύμα κι οι σελίδες γυρνούν η μια μετά την άλλη κι εσύ με κεντρισμένο το ενδιαφέρον βιάζεσαι να δεις την εξέλιξη των γεγονότων βήμα βήμα.

Οι ήρωες ξεκάθαροι, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά: έξυπνος, δραστήριος και πολύστροφος ο καπετά Νικόλας, τολμηρός και ρισκαδόρος ο Τζίνο, μετρημένος έμπειρος κι οικογενειάρχης ο καπετάνιος του «Πελαγίς», αδίσταχτοι, μπιζιναδόροι και χωρίς ενδοιασμούς οι λαθρέμποροι, τολμηρή με τις δικές της εμμονές η Λουτσία. Όλοι μαζί δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό και τα χαρακτηριστικά τους απλώνονται στις 500 σελίδες του βιβλίου, ξεχειλίζουν και σου αφήνουν την εντύπωση πως έκανε μεγάλη προσπάθεια ο συγγραφέας να τους συγκρατήσει μέσα σ’ αυτές μόνο. Φανερή η μαεστρία του λογοτέχνη καπετάνιου στο πάντρεμα της αλήθειας-που του είναι γνωστή εκ των έσω-με τον μύθο που του είναι αναγκαίος για να εξελίξει το κεντρικό του θέμα, την επίθεση και κατάσχεση του πλοίου από λαθρεμπόρους.

Πετυχημένο και το εξώφυλλο με το «Πελαγίς» να πλέει «πρόσω ολοταχώς» στη Σικελική θάλασσα και να σε προϊδεάζει για το όμορφο ταξίδι που πρόκειται να κάνεις σαν αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου.

«Το ταξίδι στο πουθενά» του Χρήστου Γ. Γιατράκου των εκδόσεων Αλφαπι δεν πρέπει να λείψει από καμιά χιώτικη βιβλιοθήκη από κανενός ναυτικού το σπίτι γιατί το κυρίως θέμα του τα αληθινά γεγονότα είναι κομμάτι των αναπάντεχων κι απρόσμενων κινδύνων του επαγγέλματος του ναυτικού.

Ας είναι καλοτάξιδο το «Ταξίδι στο πουθενά» κι ο συγγραφέας καλά αναπαμένος εκεί πάνω στου απείρου τα πλάτη αφού πίσω οι δικοί του άνθρωποι τον θυμούνται με αγάπη και τιμούν τον μόχθο του τον πνευματικό ανοίγοντάς του δρόμους για να πετάξει.

Είναι Καρδαμυλίτισσα και αγαπάει το χωριό της και τα παιδιά. Για τα Καρδάμυλα έγραψε το πρώτο της -ομώνυμο- λαογραφικο βιβλίο και για τα παιδιά έγραψε το δεύτερο της βιβλίο "Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι" με 216 παραδοσιακά παιχνίδια. Συνεχίζει να γράφει.

Άφησε σχόλιο