Τσαμαδού 15: Ένας ζωντανός κοινωνικός χώρος υπό δίωξη

0

Τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη δικάζονται τρία άτομα για «αυθαίρετη κατάληψη δημοσίου κτήματος» ύστερα από μήνυση του «Δρομοκαΐτειου». Αφορά την κατάληψη κτιρίου στην Τσαμαδού 15, ενέργεια που έδωσε πνοή σε έναν άδειο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

κατάληψη

Η Τσαμαδού 15 λειτουργεί από τα τέλη 2009 ως ανοιχτός κοινωνικός χώρος και χώρος αλληλεγγύης και στεγάζει δραστηριότητες όπως μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες-ριες και πρόσφυγες, συλλογική κουζίνα και παιδικό στέκι, ενώ πολλοί-ες το γνώρισαν το περασμένο καλοκαίρι ως κέντρο συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τον καταυλισμό προσφύγων του Πεδίου του Άρεως.

Το κτίριο είναι κληροδότημα του Δρομοκαΐτειου (το οποίο ιδρύθηκε ως οργανισμός το 1880 με διαθήκη του χιώτη Ζωρζή Δρομοκαΐτη) και για χρόνια λειτουργούσε ως μπαρ, ενώ τα χρόνια πριν την κατάληψή του και μετατροπή του σε Κοινωνικό Κέντρο είχε πλήρως εγκαταλειφθεί. Παρά τον κοινωνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, αλλά και τις εκτεταμένες επισκευές που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου υπήρξε από την πρώτη στιγμή αδιάφορη. Απολύτως αρνητική υπήρξε και απέναντι σε προτάσεις συνδιαχείρησης που της απευθύνθηκαν, όπως τη στέγαση κυλικείου αποασυλοποιούμενων στο κτίριο.

Και τώρα, στο απόγειο της αναλγησίας και εκδικητικότητας, διώκει τρία άτομα (μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Στεκιού Μεταναστών, συγκεκριμένα τους  Λ. Βουρεκά, Ν. Γιαννόπουλο και Γ. Μανιάτη) από τις εκατοντάδες που συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται στο χώρο. Γι’ αυτό και το  Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καλεί σε ενεργή συμπαράσταση στους τρεις διωκόμενους, που είναι συμπαράσταση σε κάθε αυτοοργανωμένο εγχείρημα και κάθε ελεύθερο συλλογικό χώρο.

Η εξωτερική όψη του κτιρίου της Τσαμαδού 15
Η εξωτερική όψη του κτιρίου της Τσαμαδού 15. Στο ισόγειο φιλοξενούνται συχνά εκδηλώσεις, ενώ στο υπόγειο λειτουργεί παιδικό στέκι και συλλογική κουζίνα. Αποτέλεσε δε σημείο συνάντησης για πολλαπλές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους έχουν δηλώσει ήδη εβδομήντα τέσσερις (74) συλλογικότητες και οργανώσεις, ενώ περισσότερα από εξακόσια άτομα έχουν δηλώσει την ενεργή τους συμμετοχή στην Τσαμαδού 15, κάτι που αποδεικνύει πόσο ζωντανός είναι ο χώρος που πριν κατέρρεε. Συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει καλεστεί για τη Δευτέρα στις 9:30 π.μ. στα Δικαστήρια της Πρώην Σχολής  Ευελπίδων (Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κτίριο 2)

Άφησε σχόλιο