Θα μπορέσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ;

0

του Τέλη Τύμπα

Η κοινωνική πλειοψηφία πασχίζει εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες να ανοίξει δρόμο στην αναβάθμιση του δημόσιου τομέα. Αυτό το εκμεταλλεύθηκε το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη με τα περί ‘εκσυγχρονισμού’ και η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με τα περί ‘μεταρρυθμίσεων’. Θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι ούτε το ένα κόμμα ούτε και το άλλο αναβάθμισαν τελικά το δημόσιο τομέα (ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις των συγκεκριμένων ηγετών τους). Ο παρατεταμένος εγκλωβισμός της προσπάθειας αναβάθμισης του δημοσίου από τη δεξιά (ΝΔ) και το κέντρο (ΠΑΣΟΚ) έχει πλέον δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση. Υπό πολύ δυσκολότερες συνθήκες πλέον, υπό καθεστώς ακραίας κρίσης, η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα επαφίεται στην αριστερά.

Θα μπορέσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία ενδέχεται να εμπνευστεί και να υποστηριχθεί στο να προσπαθήσει. Με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει εγκαταλειφθεί και έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Τι γίνεται όμως με τις εκλογές στις οποίες δεν ψηφίζουμε ψηφοδέλτια κομμάτων; Οι αυτοδιοικητικές εκλογές (για δήμο και περιφέρεια) είναι προφανώς πολιτικές. Δεν πρέπει όμως να είναι άμεσα κομματικές. Για κόμματα ψηφίζουμε στο ευρωκοινοβούλιο και στις εθνικές εκλογές. Τα κόμματα κρίνονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά μόνο έμμεσα. Η αριστερά θα πρέπει να κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να υποστηρίξει αυτοδιοικητικές κινήσεις που είναι η κατάληξη κινηματικών προσπαθειών που συμβάλουν στο συλλογικό καλό. Προσωπικά συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Χιακής Συμπολιτείας όχι επειδή είναι αυτό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή αναγνωρίζω σε αυτό την πιο σημαντική αυτοδιοικητική εστία δυνάμεων που δραστηριοποιήθηκαν σε κρίσιμα τοπικά κινήματα που προηγήθηκαν (και επομένως και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για ακόμη κρισιμότερα κινήματα που πρέπει να ακολουθήσουν).

Μέσα σε μια ακραία κρίση, ο πιεζόμενος θεσμός του κόμματος θα πρέπει ενδεχομένως να μπορεί να υπολογίζει σε έναν αποσυμπιεσμένο θεσμό αυτοδιοίκησης (τόσο για ζητήματα αλληλεγγύης όσο και για ανάπτυξης). Γι αυτό θεωρώ ιδιαίτερα εσφαλμένη κάθε κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών πέραν των ορίων μιας σχέσης που πρέπει να είναι διαλεκτική και όχι ταυτότητας (η κομματική και η αυτοδιοικητική πολιτική πρέπει να αφήνουν περιθώριο η μία στην άλλη για αυτονομία, έτσι ώστε και η μία και η άλλη να μπορούν να αλληλοδιορθώνονται, έχοντας ένα περιθώριο δημοκρατικού πειραματισμού σε σχετικά διακριτά-αυτόνομα κοινωνικά πεδία).

Στο πλαίσιο του επιχειρήματος περί σχετικής αυτονομίας του κομματικού και του αυτοδιοικητικού, προτείνω την υποστήριξη της Χιακής Συμπολιτείας και από πολίτες που θα ψηφίσουν κόμματα διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, θα επικαλεστώ το ίδιο επιχείρημα για να προτείνω τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές από πολίτες που δεν θα επιλέξουν τη Χιακή Συμπολιτεία. Στο βαθμό που συμφωνούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δεν αντέχει άλλο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ελπίζω να δώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να προσπαθήσει να τους υποστηρίξει.

Ιστορικός της τεχνολογίας, πανεπιστημιακός

Άφησε σχόλιο