Βάντα Σάντος: Η Χίος είναι μοναδική και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε

0

H Βάντα Σάντος βρέθηκε από την Πορτογαλία στην Κρήτη κι από εκεί στη Χίο. Απολαμβάνει τις βόλτες στο Κάστρο και στον Κάμπο, θεωρεί το νησί ιδανικό τόπο για να μεγαλώνει τα παιδιά της, ζει όπως όλοι μας τις δυσκολίες στην εύρεση δουλειάς. Κι αν κάτι θα μπορούσε να έσβηνε απ΄ το χάρτη, αυτό θα ήταν κάποιες παλιές νοοτροπίες που δεν αφήνουν τον τόπο να πάει μπροστά.

vanda

Ποιος καλός άνεμος σ’ έφερε στο νησί;
Ο καλός άνεμος που μ’ έφερε εδώ ήταν ο έρωτας! Το 1995 γνώρισα τον Χιώτη Μ.Μ. στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο και από τότε είμαστε μαζί.

Τι ήταν αυτό που σ’ έκανε να αποφασίσεις να ρίξεις άγκυρα στη Χίο;
Ζούσαμε πολλά χρόνια στη Κρήτη και κατά καιρούς λέγαμε να επιστρέψουμε στις ρίζες… τουλάχιστον του συζύγου! Λέγαμε ότι με 2 παιδιά θα ήταν ωραίο να είναι πιο κοντά στην ελληνική οικογένεια, στη γιαγιά, στον παππού, στα ξαδέρφια.

Υπήρχε κάτι που σε δυσκόλεψε στην αρχή;
Το πιο δύσκολο στην αρχή ήταν να βρω μια δουλειά. Στην Κρήτη ήμουν υπεύθυνη πωλήσεων σε μια κατασκευαστική εταιρία, πουλώντας παραθαλάσσια σπίτια σε ξένους. Εδώ η αγορά ήταν νεκρή λόγω της κρίσης, οπότε δεν είχα ευκαιρίες να κάνω την ίδια δουλειά. Τώρα μεταξύ άλλων εποχιακών εργασιών που κάνω, έχω το δικό μου μεσιτικό website.

Τι θα έσβηνες αν μπορούσες από τον χάρτη της Χίου;
Θα έσβηνα κάποιες παλιές νοοτροπίες που δεν αφήνουν τον τόπο αυτό να πάει μπροστά.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου περίπατος;
Σίγουρα το Κάστρο, με τα μοναδικά δρομάκια και σοκάκια, ιδανικά για φωτογραφικές εκδρομές. Μα πρώτος στην καρδιά μου είναι ο Κάμπος, με ταξιδεύει σε άλλα μέρη, με τα αρχοντικά σπίτια, τις υπέροχες πόρτες που για μένα κρύβουν μεγάλο μυστήριο και γοητεία.

Πως θα έπειθες κάποιον να έρθει να ζήσει στο νησί;
Θα του έλεγα για τις φυσικές ομορφιές, τις απίστευτες παραλίες και την ιστορία. Θεωρώ ότι είναι ιδανικό μέρος για να μεγαλώσεις οικογένεια και να έχεις ποιοτικό επίπεδο ζωής.

Τι είναι αυτό που λείπει από τη Χίο;
Από τη Χίο λείπουν οργανωμένες προσπάθειες προώθησης της μοναδικότητας του νησιού. Ευτυχώς αυτά τα 2 χρόνια που είμαι εδώ έχω δει κάποιες επιτυχημένες προσπάθειες να γίνονται πράξη, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Σου λείπει κάτι από την ιδιαίτερη πατρίδα σου;
Φυσικά μου λείπουν πράγματα από την Πορτογαλία. Τα υπέροχα γλυκά, ο μπακαλιάρος και η όμορφη αρχιτεκτονική μας! Να σας πω ότι σπούδασα στο πανεπιστήμιο τις Κοϊμπρα (Coimbra) που είναι πάνω από 700 χρόνων. Ζωντανή ιστορία!

Ποιο μέτρο θα ζητούσες από τις αρχές να εφαρμόσουν για την ανάπτυξη του νησιού με γνώμονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων του;
Μένω στην Φάρκαινα, δίπλα στο υπέροχο πάρκο-χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να έχουμε στην πόλη μας έναν τέτοιο χώρο, για να αθλούμαστε και να παίζουν τα παιδιά μας. Οπότε θα έλεγα, ότι χρειαζόμαστε περισσότερους τέτοιους χώρους που βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων και γενικά της κοινότητας.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο