Απάντηση στο Δήμο Αβδελιώδη

1

γράφει ο Μιχάλης Βαρλάς

Βιβλιοθήκη Κοραή

Λυπάμαι πολύ που ένας καταξιωμένος δημιουργός και επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. διαπιστώνει ότι “μέσα σ’ ένα καταθλιπτικό, και λόγω της συγκυρίας, υποτονικό πολιτιστικό τοπίο της Χίου, [ο Χρίστος Μπελλές] έδωσε ορμή εξόδου και δυναμική ζωής,-που πολλές φορές την αναζητούμε στα βιβλία χωρίς να την βρίσκουμε-, απέναντι στη σκοτεινή φυσικότητα μιας επισφαλούς αδράνειας.”

Αρχικά να σημειώσω ότι ίσως αυτή την αδυναμία των βιβλίων την επιτείνει η καχεξία των βιβλιοθηκών. Σε σχέση με το πολιτιστικό τοπίο τα τελευταία χρόνια ξεχνά ίσως ο κύριος Αβδελιώδης το CITRUS, τον Αξάνεμο, το Φεστιβάλ στα Μεστά, την επιβίωση του ΔΗΠΕΘΕ, το γεματο Ομήρειο. την επίσκεψη τόσων καταξιωμένων καλλιτεχνών και δημιουργών στο νησί, την προβολή της Χίου από όλα τα μέσα με διάφορες αφορμές

Εγώ δεν κρύβομαι φίλε Δήμο. Αποτιμώ ως πολύ κακή τη θητεία του απερχόμενου Συμβουλίου ως προς την ίδια τη Βιβλιοθήκη. Δυστυχώς μια επίσκεψη στο ίδρυμα, για το οποίο αρθρογραφούμε, θα πείσει και τους πιο κακόπιστους. Η Βιβλιοθήκη μας χρειάζεται επειγόντως φροντίδα και μελετημένο σχέδιο ανόρθωσης. Θετικά στοιχεία από την προηγούμενη περίοδο πρέπει να διατηρηθούν και να βελτιωθούν.

Χαίρομαι όμως που συμφωνούμε σε κάτι. Ενδεχομένως έχουμε ένα άξιο συμβούλιο για το μέλλον και πιθανόν “έχει σχεδιάσει να κάνει κάτι που θα είναι πολύ καλύτερο”.
Χριστός Ανέστη

Ιστορικός, υπεύθυνος του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. κλυταιμνηστρα

    λουστράκος της εξουσίαςκαι σαφώς ηλίθιος, «είναι κρίμα, που δεν τον είχε γνωρίσει ο Ντοστογιέφσκι, πριν γράψει τον ηλίθιο»…

Άφησε σχόλιο