Οι “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη

0

Σάββατο 1 Σεπτεµβρίου | ώρα 21:00 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Στους «Βατράχους», κωµωδία που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ., ο ∆ιόνυσος, απογοητευµένος από την πενία των δραµάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι µεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσµο προκειµένου να φέρει πίσω ένα µεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την Πόλη από την παρακµή. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα ανάµεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, ορίζοντας διαιτητή τον ίδιο τον Πλούτωνα, ώστε ο καλύτερος εκ των δύο να επιστρέψει. Και καλύτερος για τον Αριστοφάνη, που σατιρίζει ανελέητα τα νεωτερικά ήθη, άρα και τον τότε εκπρόσωπό τους, Ευριπίδη, αναδεικνύεται ο Αισχύλος. Ο Αισχύλος θα είναι ο νικητής.

Σηµείωµα σκηνοθέτη

Στους «Βατράχους» ο Αριστοφάνης ξεδιπλώνει στην ορχήστρα µια φαντασµαγορική νέκυια, σαν άλλος Οδυσσέας, που αναζητά το δρόµο για την ουτοπική Ιθάκη
του. Πρέπει κανείς να µάθει τι είναι θάνατος, για να φέρει σε πέρας τη ζωή του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η πόλις τις απουσίες της, για να είναι παρούσα ως πόλις. Πρέπει να καταβυθιστεί στον ξένο κόσµο του Άδη, για να κατακτήσει την ταυτότητά της. Ο θεός ∆ιόνυσος µασκαρεµένος σε Ηρακλή θα κατεβεί στον Άδη, για να φέρει στη γη τον Ευριπίδη, αφού η Αθήνα δεν έχει πια έναν τουλάχιστον µεγάλο ποιητή. Το ταξίδι αυτό, αν και γίνεται µέσα στον επιβλητικό ζόφο του κόσµου των ψυχών, διαθέτει την ευθυµία µιας ψυχαγωγικής περιήγησης, η οποία αγγίζει τα όρια του µεσαιωνικού καρναβαλιού. Ο ∆ιόνυσος δεν κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει στον κόσµο ούτε κάποιο παλιό-καλό πολιτικό ούτε κάποιο παλιό-καλό φιλόσοφο ή στρατηγό. Κατεβαίνει για να φέρει ένα δραµατικό ποιητή.
Είναι προφανές πως ο Αριστοφάνης θεωρεί την ποίηση και το θέατρο το µόνο φάρµακο για να σώσει τη χώρα από την παρακµή. Περίεργο πραγµατικά, µε τα δικά µας δεδοµένα.

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Βοηθός σκηνοθέτη : Γιώτα Σερεµέτη
Σκηνικά – κοστούµια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Σχεδιασµός φωτισµών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Φωτογραφίες : Πάνος Γιαννακόπουλος

Ηθοποιοί (µε σειρά εµφάνισης):
Λάκης Λαζόπουλος
Σοφία Φιλιππίδου
∆ηµήτρης Πιατάς
Αντώνης Καφετζόπουλος

Μαζί τους οι : Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Συµεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Τάσος ∆ηµητρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, ∆ηµήτρης, ∆ρόσος, Ειρήνη Μπούνταλη, Φοίβος Συµεωνίδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Μουσικοί – perfomers: Σταµάτης Πασόπουλος, Christoph Blum

Στο χορό συµµετέχει όλος ο θίασος.

Προπώληση εισιτηρίων

  • Γραφεία Ελεύθερου Πανεπιστημίου “ΙΩΝΙΑ”: Ομήρου 5 (έναντι παλαιού Ταχυδρομείου), 2271300411-12, 6985054300
  • Βιβλιοπωλεία: “Πάπυρος” 2271021550, “Πυξίδα” 2271026666

Άφησε σχόλιο