Ο ευρωπαίος Συντονιστής και ό,τι δεν γράφτηκε για το σχέδιο εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

0

Πολύ συζήτηση έγινε την τελευταία βδομάδα με αφορμή την επίσκεψη του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maarten Verwey, που ήρθε να μας ανακοινώσει το κοινό σχέδιο που εκπόνησε ο ίδιος σε συνεργασία με τον υπουργό Μουζάλα. Ένα πρώτο σχόλιο/ερώτημα είναι, βέβαια, γιατί έπρεπε να έρθει ο ευρωπαίος τεχνοκράτης και δεν ήρθε ο ίδιος ο υπουργός να μας τα πει.

O ευρωπαίος αξιωματούχος βγαίνει από το δημαρχείο της Χίου, Δεκέμβριος 2016 – φωτ. από alithia.gr

Ειπώθηκαν πολλά για τον οδηγό του στη Χίο, για τις ερωτήσεις και τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων που παρακολούθησαν την κλειστή ενημέρωση, για τον τρόπο που έγινε η άτυπη (;) ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, το ίδιο το σχέδιο εφαρμογής (action plan) της Δήλωσης (και όχι συμφωνίας ή σύμβασης) ΕΕ-Τουρκίας της 20/3, έχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Και αυτά δεν αφορούν μόνο τα νησιά και την κατάσταση που πάει να παγιωθεί, αλλά και το νομικό μας πολιτισμό, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο (που σιγά σιγά μετατρέπεται σε διακήρυξη κενή περιεχομένου). Eνα action plan μάλιστα (δείτε το εδώ), που υποτίθεται πως θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Απρίλη του 2017!

Aποσπάσματα από την ελληνική μετάφραση του «Σχεδίου Δράσης»

Η πρώτη διαπίστωση για τα νησιά είναι ότι αυτό που μετ’ επιτάσεως απαιτείται και προγραμματίζεται είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, στην πιο πολιτισμένη τους εκδοχή “προαναχωρησιακών κέντρων”, μιας και η αστυνομία πρέπει να μπορεί να βρει αυτούς που θα έχουν χαρακτηριστεί ως απελάσιμοι. Το τι θα γίνει όταν οι άνθρωποι αυτοί κλειστούν στα κέντρα κράτησης, το πώς θα αντιδράσουν και πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ή η ΕΕ αυτές τις, δικαιολογημένες, αντιδράσεις, δεν το απάντησε ο λαλίστατος ευρωπαίος τεχνοκράτης.

Για να μη μιλήσουμε για την αναφορά, σε δυο σημεία μάλιστα, της επέκτασης της φύσης των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Αν πάμε όμως στα ζητήματα νομικού πλαισίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουμε επίσης πολλά να παρατηρήσουμε. Το σχέδιο προβλέπει μείωση των βημάτων προσφυγής στη διαδικασία ασύλου και εξηγεί ότι πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των δυνατοτήτων προσφυγής στη διαδικασία ασύλου. Με «σεβασμό» βέβαια πάντα στα δικαιώματα. Και ακόμα προβλέπει την έκδοση αποφάσεων απέλασης, πριν τελεσιδικήσει σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου.

Και ας σημειώσουμε ότι σήμερα οι αποφάσεις απόρριψης του ασύλου που έχουν στα χέρια τους πολλοί πρόσφυγες είναι γραμμένες εις άπταιστην ελληνική, και αυτές πρέπει να μελετήσουν για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους κατά την εκδίκαση της έφεσής τους, όπου όμως δεν ζητείται η παρουσία τους για να υπερασπιστούν το αίτημά τους

Έχει κι άλλα, όπως περαιτέρω ηλεκτρονική παρακολούθηση των εισερχομένων στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία αναρτώνται online σε ευρωπαϊκές βάσεις φακελώματος, ή – στο πιο επίσημο- δεδομένων, δεν έδωσε απάντηση ο ευρωπαίος τεχνοκράτης για το τι σημαίνει αυτό. Μήπως θα τους βάλουν τσιπάκια; Για να είναι σίγουροι ότι όχι μόνο δεν θα τους χάσουν, αλλά δεν θα μπορέσουν να ξαναπλησιάσουν και τα σύνορα της Ευρώπης;

Μερικές ακόμα από τις ασαφούς σκοπιμότητας προβλέψεις του Σχεδίου Δράσης

Όλα αυτά μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι αφορούν τους πρόσφυγες, ωστόσο οι εκπτώσεις στα δικαιώματα εφαρμόζονται πάντα στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, για να επεκταθούν στην συνέχεια και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού.

Αντί λοιπόν να συζητάμε ευρέως αυτά και να δούμε τι θα κάνουμε για να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του σχεδίου, συζητάμε… για τον σοφέρ του.

Ερευνήτρια

Άφησε σχόλιο