Η γυναίκα πάντα ένοχη, οι βιαστές συνήθως αθώοι

0

γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη

Προχθές είχαμε άλλη μια «πανηγυρική» αθώωση κατηγορουμένων για βιασμό,  αυτή τη φορά στην Ξάνθη κι από ένα δικαστήριο όπου το γυναικείο φύλο κυριαρχούσε. Δεν είναι η πρώτη φορά, και όπως φαίνεται δεν θα ‘ναι και η τελευταία.

Και μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις που φτάνουν μέχρι την αστυνομία και τις δικαστικές αίθουσες, αφού είναι πολλαπλάσιες εκείνες που δεν φτάνουν. Είτε γιατί το θύμα δεν τολμά να το πει σε κανέναν, είτε γιατί ο οικογενειακός περίγυρος το κουκουλώνει, μιας και η κοινωνική κατακραυγή πέφτει σχεδόν πάντα στο θύμα και όχι στο θύτη, ειδικά δε αν ο θύτης είναι της καλής κοινωνίας, όμορφος και επιτυχημένος – αν είναι κάνας μετανάστης ή φτωχοδιάβολος η κατάσταση αλλάζει. Είτε γιατί η αστυνομία προτρέπει στο να τα βρουν θύμα και θύτης/ες και να μην «γίνουν ρεζίλι» στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Γιατί μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που η γυναίκα είναι εξαρχής ένοχη. Είναι ένοχη για την ομορφιά της ή την ασχήμια της. Είναι ένοχη γιατί προκάλεσε με το ντύσιμο της ή δεν προκάλεσε – και άρα «ποιος τη γαμεί αυτήν». Είναι ένοχη γιατί γεννήθηκε ένοχη: από τα πρώτα χρόνια που αναγκαστικά ερχόμαστε σε επαφή με τη θρησκεία, μαθαίνουμε ότι το σώμα μας είναι μιαρό: δεν μπαίνουμε στο ιερό, δεν φιλάμε τις εικόνες ή δεν μεταλαβαίνουμε τις επίμαχες μέρες του μήνα. Μαθαίνουμε να ντρεπόμαστε που μια φορά το μήνα μας συμβαίνει το ακατονόμαστο. Μαθαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε κοκέτες και «γυναίκες» για να αρέσουμε στο άλλο φύλο. Αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας, γιατί, πώς να το κάνουμε: άντρες είναι κι έχουν ορμές. Μαθαίνουμε ότι πρέπει να υποτασσόμαστε στον άντρα μέσα στη σχέση.

Η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Τα επιχειρήματα της εισαγγελέως και της έδρας ανατριχιαστικά. Το βίντεο που τράβηξαν οι θύτες δεν αποτέλεσε μέρος της δικογραφίας γιατί ήταν προσωπικά δεδομένα. Η κουλτούρα του βιασμού σε όλο της το μεγαλείο.

Η καλή κοινωνία της Ξάνθης, και της κάθε Ξάνθης, προστάτεψε τα εκλεκτά της μέλη. Και έδωσε το σήμα και στους υπόλοιπους: πάντα θα βρεθούν πολλοί να υπερασπιστούν το βιαστή.

Η κουλτούρα του βιασμού καταπολεμάται, αλλά πρέπει να καταπολεμηθεί πρώτα και κύριο από τους ίδιους τους δράστες, τους άντρες.

Ερευνήτρια

Άφησε σχόλιο