Βραβείο Νεότητας για την «Δεξιά Τσέπη του ράσου»

0

Σημαντική διάκριση για την ταινία του Γιάννη Λαπατά που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη

Απονομή Βραβείου Νεότητας για την «Δεξιά τσέπη του ράσου» στον Γιάννη Μακριδάκη

Ανακοινώθηκαν χθες τα Βραβεία του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος κέρδισε η βρετανική ταινία «Ρέι και Λιζ» του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ. Ανάμεσα στις ταινίες που διακρίθηκαν ήταν “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, η τελευταία ταινία του Γιάννη Λαπατά που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη.

Πιο συγκεκριμένα στην ταινία απονεμήθηκε το Βραβείο Νεότητας για την καλύτερη ταινία. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη διάκριση που απονέμεται από την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας, που αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής «Η δεξιά τσέπη του ράσου», είναι μια «βαθιά συγκινητική ταινία που μέσα από την αγάπη, την απώλεια και τον επαναπροσδιορισμό της ζωής, μας προσφέρει ένα πολύτιμο μάθημα για τη ζωή και τον θάνατο. Με άρτια σκηνοθεσία και φωτογραφία, σκηνικά και κοστούμια που αποδίδουν απόλυτα τον χώρο του μοναστηριού, τον χαρακτήρα του μοναχού και συνδυάζονται άρτια με την όλη ατμόσφαιρα της ταινίας. Πολύ καλός ηχητικός σχεδιασμός και εξαιρετική χρήση της μουσικής που σε συνδυασμό με την εξαιρετική υποκριτική των ηθοποιών δημιουργεί άμεσα το αίσθημα της ταύτισης μαζί τους και εντείνει την συγκίνηση στις απαραίτητες στιγμές».

Το βραβείο παρέλαβε ο συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία, Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για την άψογη συνεργασία τους και προέτρεψε όλους τους έλληνες σκηνοθέτες να στραφούν στην ελληνική λογοτεχνία για να αντλήσουν έμπνευση.

Άφησε σχόλιο