Νερό με αρσενικό στα Νοτιόχωρα

0

Διαψεύδουν οι επιστήμονες τον ισχυρισμό Φυτούση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επειδή το νερό χρησιμοποιείται στην άρδευση και όχι στην ύδρευση.

Άλλη μία σκηνή από το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τα τελευταία χρόνια στη Χίο αναφορικά με το νερό παρακολουθήσαμε προχθές με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κ. Φυτούση.

Τι λέει ο Φυτούσης

Ο κ. Φυτούσης μετά την ανίχνευση αυξημένων ποσοτήτων από το έντονα τοξικό στοιχείο στο νερό της πηγής της Στεναχώνης (κοντά στην Καλαμωτή), υποστήριξε με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί το νερό της συγκεκριμένης πηγής χρησιμοποιείται κυρίως στην άρδευση και όχι στην ύδρευση!

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο Διευθυντής Εργαστηρίου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φυτιάνος σε συνέντευξή του στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα δίνει απαντήσεις που διαψεύδουν τον ισχυρισμό του κ. Φυτούση ότι το αρσενικό σε νερό για άρδευση είναι ακίνδυνο.

«ΡΧΣ: Είναι επικίνδυνο μόνο για πόση ή και στις άλλες χρήσεις; Δηλαδή…
Κ.Φ.: Το.. το αρσενικό δεν είναι μόνο αυτό καθαυτό τοξικό και επικίνδυνο και καρκινογόνο αυτό που πίνουμε με το νερό ή καταναλώνουμε με τα τρόφιμα, ή εισπνέουμε, αλλά ως γνωστόν μέσω της τροφικής αλυσίδας αυτό δηλαδή μπορεί να καταλήξει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν ποτίζουμε, το χρησιμοποιούμε για άρδευση. Μέσω της τροφικής αλυσίδας τα προϊόντα αυτά με την κατανάλωση καταλήγουνε πάλι σε μας σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις λόγω του γνωστού φαινομένου της βιοσυσσώρευσης. Άρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι μέχρι τώρα εντοπίζουμε το πρόβλημα μόνο για το πόσιμο νερό, αλλά νομίζω πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερη έκταση σε όλη την Ελλάδα από.. κι από.. στις γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για άρδευση να γίνει ανάλυση σχετικά με τις συγκεντρώσεις του αρσενικού.

ΡΧΣ: Έχουνε γίνει κάποια τέτοια βήματα; Δηλαδή στις γεωτρήσεις για άρδευση;
Κ.Φ.: Από ότι γνωρίζω, όχι. Τελείως συμπτωματικά, αν και βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωμένοι πριν το δώσουνε, πριν το χρησιμοποιήσουν για άρδευση να το αναλύσουνε γιατί υπάρχουν ορισμένα τοξικά στοιχεία, όπως είναι το αρσενικό, όπως είναι το εξασθενές χρώμιο, όπως είναι το βόριο ή τα νιτρικά, τα οποία είναι τοξικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.»

Εξωφρενικό δεν είναι ότι ανιχνεύθηκε για άλλη μια φορά αρσενικό σε νερό γεώτρησης (δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο η ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε νερά από γεωτρήσεις σε περιοχές με χαμηλά αποθέματα υδάτων). Εξωφρενικό είναι ότι αυτός, ο πέρα από κάθε επιστημονική τεκμηρίωση ισχυρισμός, ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, τον άνθρωπο που διοικεί την εταιρεία που διαχειρίζεται τα υδάτινα αποθέματα της Χίου και μας παρέχει το νερό που φθάνει στις βρύσες μας. Η παραπάνω δήλωση, ανεξάρτητα αν έγινε από άγνοια ή από πρόθεση να κουκουλώθει το θέμα, αποδεικνύει για άλλη μία φορά την ανευθυνότητα του προέδρου της ΔΕΥΑΧ.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο