Διήμερο αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς

0

“Οι περιπλανήσεις του Βιμ Βέντερς στα 70s” την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Ομήρειο με κοινό εισιτήριο 5 € και για τις 2 προβολές

Δύο κλασσικές ταινίες του Βιμ Βέντερς από τη δεκαετία του 1970 περιλαμβάνει το διήμερο αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχη στον σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη.

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 20:30 θα προβληθεί η πολυβραβευμένη σινεφίλ ταινία “Ένας αμερικάνος φίλος” με πρωταγωνιστές τους Ντένις Χόπερ, Μπρούνο Γκαντζ, Λίζα Κρόιζερ, Νίκολας Ρέι, Σάμιουελ Φούλερ.

Ένας Αμερικανός τυχοδιώκτης εμπλέκει έναν ετοιμοθάνατο κορνιζοποιό στην δολοφονία δύο γκάνγκστερ και μια ιδιαίτερη και ισχυρή φιλία αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Ο Βιμ Βέντερς διασκευάζει δημιουργικά «Το Παιχνίδι του Κου Ρίπλεϋ» της Πατρίσια Χάισμιθ, παραδίδοντας ένα σύγχρονο νουάρ, που πραγματεύεται τα θέματα της φιλίας, του χρόνου και του θανάτου. Εικαστική τελειότητα, αριστοτεχνική δραματουργία δημιουργούν ένα αρυτίδωτο αριστούργημα, που ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών το 1977.

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, θα προβληθεί το βραβευμένο στα Γερμανικά Βραβεία ως η καλύτερη γερμανική ταινία του 1976, road movie “Η Αλίκη στις πόλεις” με πρωταγωνιστές τους Ρούντιγκερ Βόγκλερ και Γιέλα Ροντλάντερ.

Ένας Γερμανός συγγραφέας-δημοσιογράφος αναζητάει την μεγάλη περιπέτεια στην μυθική Αμερική των 70’ς. Μετά την περιπλάνησή του δεν βρίσκει όμως τίποτα. Άδειος κι απογοητευμένος επιστρέφει στην πατρίδα του. Στο αεροδρόμιο όμως θα συναντήσει μια γυναίκα η οποία εξαφανίζεται αφήνοντάς του την 9χρονη κόρη της. Μαζί πλέον θ’ αναζητήσουν την γιαγιά της…

Πως θα βρει ο αποπροσανατολισμένος, απογοητευμένος ενήλικας την ψυχή του και το κέντρο βάρους του; Μα με τα αθώα μάτια ενός μικρού παιδιού. Ο Βέντερς στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μας χαρίζει μια από τις πιο αισιόδοξες ταινίες του κι ένα ταξίδι με πυξίδα την καρδιά.

Άφησε σχόλιο