Για να γίνει η κάθε μέρα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

0

της Αλεξάνδρας Σταματουλάκη

Πώς; Με την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς στις καθημερινές μας συνήθειες, στις καταναλωτικές μας επιλογές στρεφόμενοι σε οικολογικότερες και οικονομικότερες λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας αρχίσουμε με τον καθημερινό «χημικό πόλεμο» μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Τον πόλεμο του καθαρισμού και της απολύμανσης.

Πώς μπορούμε ν’ αποφύγουμε όλες αυτές τις τοξικές ουσίες, τα δηλητήρια με ονοματεπώνυμο, που κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια, μέσω της επιθετικής διαφήμισης, και του σπιτιού μας και να τα αντικαταστήσουμε με φυσικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές αξεπέραστες στο χρόνο;

Έχοντας κατά νου ότι «η φύση ξέρει… καλύτερα» στραφήκαμε στα δικά της προϊόντα και έτσι φτιάξαμε ένα Οδηγό Οικολογικής Κατανάλωσης. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία, που αποκόμισα, ως πρώην Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου.

Κανόνας πρώτος: Αφήνουμε τις υπερβολές. Γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά αλλά στην υπερβολή της καταντάει αρρώστια. Κάντε και λίγο τα… στραβά μάτια και υιοθετείστε τη σοφή ρήση : «Όσα βλέπει η πεθερά…»

Κανόνας δεύτερος: Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο και τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα. Προτιμήστε απορρυπαντικά με ανιονικά τασιενεργά και με μεγάλη περιεκτικότητα σε σαπούνι. Προτιμήστε λευκαντικά με βάση οξυγονούχες ενώσεις.

Τι; Δύσκολο; Ευκαιρία να διαβάσετε και τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιείτε.

Κανόνας τρίτος: Χρησιμοποιήστε τα δικά σας οικιακά καθαριστικά για κάθε περίπτωση, δηλαδή το σαπούνι , το λευκό ξίδι, το λεμόνι, τη μαγειρική σόδα, την αμμωνία, τη στάχτη και την αλισίβα (2-3 κουταλάκια στάχτης βρασμένη σε ένα μπρίκι νερό).

Και ας περάσουμε στην πράξη:

  • Για το πλύσιμο των πιάτων: Διαλύουμε πράσινο σαπούνι σε ζεστό νερό(κατά προτίμηση το ευλογημένο βρόχινο) και προσθέτουμε λίγο ξίδι. Εναλλακτικά πλένουμε με αλισίβα. Για να ξαναθυμηθούμε τι έκαναν οι γιαγιάδες μας και ας αφήσουμε τους άλλους να κάνουν ότι θέλουν στη… Βιλαρίμπα και στο Βιλαμπάχο.
  • Για καθαρά σφουγγάρια: Προσθέτουμε σε ένα λίτρο ζεστό νερό τέσσερις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Βουτάμε τα σφουγγάρια και τ’ αφήνουμε ν’ απολυμανθούν.
  • Για τις μυρωδιές του νεροχύτη: Διαλύουμε ένα φλιτζάνι του καφέ αλάτι σε βραστό νερό και ρίχνουμε μια φορά το μήνα. Όταν βουλώσει το σιφόνι ρίχνουμε βραστό ξίδι.
  • Για το ψυγείο: Αναμειγνύουμε ίσα μέρη νερού με λευκό ξίδι και καθαρίζουμε μέσα κι έξω.
  • Για το πλυντήριο πιάτων: Χρησιμοποιούμε λίγη μαγειρική σόδα στη θέση του απορρυπαντικού και εφαρμόζουμε έναν απλό κύκλο πλυσίματος. Αντί γυαλιστικού χρησιμοποιούμε ξίδι.
  • Για καθρέπτες – τζάμια: Πλένουμε με σαπούνι και νερό και ξεπλένουμε με ένα μέρος ξίδι και τέσσερα νερό.
  • Για το ψέκασμα των τζαμιών: Παρασκευάζουμε διάλυμα από 120 ml αμμωνία, 25 ml ξίδι, και ένα λίτρο ζεστό νερό. Ψεκάζουμε και σκουπίζουμε με εφημερίδες. Πραγματικά τα κάνει… αόρατα.
  • Για τα πατώματα (πλακάκια και ξύλινα δάπεδα): Ρίχνουμε σ’ έναν κουβά ζεστό νερό τριμμένο πράσινο σαπούνι. Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε με νερό. Για περισσότερη γυαλάδα ρίχνουμε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε ένα κουβά ζεστό νερό. Τους αρμούς στα πλακάκια τους καθαρίζουμε με λευκό ξίδι τρίβοντας με οδοντόβουρτσα. Για καθαρά μαρμάρινα δάπεδα τρίβουμε με ψιλό αλάτι. Τις σκουριές τις καθαρίζουμε με αλισίβα.
  • Για τις δυσάρεστες οσμές: Καλός αερισμός του χώρου και στη συνέχεια αρωματίζουμε με αιθέρια έλαια ή διαλύματα βρασμένης κανέλας και βανίλιας. Εννοείται ότι ξεχνάμε τα διάφορα αποσμητικά χώρου.
  • Για τη μούχλα: Καθαρίζουμε με χυμό λεμονιού.
  • Για το μπάνιο: Καθαρίζουμε με άσπρο ξίδι και τις βρύσες με λεμόνι. Επίσης τα άλατα από τις βρύσες χρωμίου απομακρύνονται με μια πάστα από 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 1 κουταλιά του γλυκού λευκό ξίδι. Μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης αφού διαλύσουμε σε 4 ml λίτρα ζεστό νερό 50 ml αμμωνία, 50 ml ξίδι και 115 ml μαγειρική σόδα. Στον καθαρισμό χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια.
  • Για το φούρνο: Προσθέτουμε επιπλέον μαγειρική σόδα στην ισχυρή δόση καθαριστικού για όλες τις χρήσεις.
  • Για καθαρή τουαλέτα: Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια ξίδι μέσα στην τουαλέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά. Καθαρίζουμε με το βουρτσάκι καλά και αφήνουμε… το γνωστό παπί να πάει στην ποταμιά.
  • Για την αποχέτευση: Ρίχνουμε 50 ml μαγειρική σόδα, ύστερα 125 ml ξίδι και στη συνέχεια ξεπλένουμε με βραστό νερό. Έτσι έχουμε έναν φτηνό, οικολογικό τρόπο για να ξεβουλώσει η αποχέτευση και να μη θυμίζει το σπίτι χημικό εργαστήριο από τις αναθυμιάσεις.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος από τον Οδηγό Πράσινης Κατανάλωσης. Η συνέχεια σε επόμενο άρθρο.

Ελπίζω να σας κέντρισα την περιέργεια και το ενδιαφέρον να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε νέους τρόπους στην καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού, κάνοντας κάποιες υπεύθυνες επιλογές φιλικότερες προς το περιβάλλον. Αφήστε που θα εξοικονομήσετε και χρήματα και το σπουδαιότερο θα συμβάλλετε άμεσα στην προστασία της υγείας σας αλλά και ολόκληρης της φύσης.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα ν’ αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας! Να γίνουμε ενημερωμένοι πολίτες και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές. Ας το δούμε σαν μια πρόκληση, σαν μια καινούργια εμπειρία. Ας επιστρέψουμε στις καλές συνήθειες του παλιού καιρού τότε που άνθρωπος και φύση ήταν σε πλήρη αρμονική συνύπαρξη. Είναι στο χέρι μας!

Γεννήθηκε στα Νένητα της Χίου και κατοικεί μόνιμα στο Βροντάδο. Είναι δασκάλα και μητέρα δυο παιδιών. Σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Εξομοίωσης). Για τέσσερα έτη διετέλεσε Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου.

Άφησε σχόλιο