Παγκόσμια ημέρα υγρότοπων

0

WWF: Οι υγρότοποι της χώρας αξίζουν ουσιαστικής προστασίας

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν και έκτοτε η 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων. H περιβαλλοντική οργάνωση WWF, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, επισημαίνει ότι παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς τη γνώση για την κατάσταση των νησιωτικών υγρότοπων -κυρίως λόγω της απογραφής από το WWF Ελλάς 805 υγρότοπων σε 75 νησιά- η χώρα μας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να πετύχει την ουσιαστική τους προστασία, με συνέπεια οι 7 από τους 10 υγρότοπους διεθνούς σημασίας της χώρας μας να εξακολουθούν να είναι στη «μαύρη λίστα» του Μοντρέ. H WWF θεωρεί ότι με την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη θεσμική προστασία 380 μικρών υγρότοπων σε 59 νησιά, (11 στη Χίο), έχει γίνει ένα πρώτο βήμα, αλλά σημειώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές αδυνατούν να επικεντρωθούν στη διαχείριση και ουσιαστική προστασία τους.

Πιο συγκεκριμένα, η WWF κατεγγέλει ότι με βάση τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τον χειρισμό 95 σοβαρών περιπτώσεων υποβάθμισης υγρότοπων, στην Ελλάδα:

  • υπάρχει παντελής απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι ενέργειες υποβάθμισης (απορρίψεις μπάζων, επιχωματώσεις, εκχερσώσεις, κ.ά.).
  • οι περισσότερες διοικητικές υπηρεσίες ασκούν σε ικανοποιητικό βαθμό τις αρμοδιότητές τους, παρέχοντας περιβαλλοντική πληροφόρηση, πραγματοποιώντας αυτοψίες, ενημερώνοντας τις εισαγγελικές αρχές, προτείνοντας την επιβολή προστίμων και εκδίδοντας πρωτοκόλλα διοικητικής αποβολής
  • παρουσιάζεται αδυναμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν προταθεί ή εκδοθεί, κυρίως λόγω: έλλειψης πολιτικής βούλησης, χρονοβόρων διαδικασιών (ιδιαίτερα των δικαστικών), υποστελέχωσης των υπηρεσιών, αναποτελεσματικότητας των κυρώσεων, καθώς και έλλειψης πόρων και μέσων για την εκτέλεση των αποφάσεων.

«Σήμερα καλούμαστε να «γιορτάσουμε» την Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων σε ένα δυσμενέστατο κλίμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις, με πρόσχημα την κρίση, συνεχίζουν να υπονομεύουν τη σημασία της προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς. Η μέχρι σήμερα κατ’ επίφαση προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των περιοχών Εθνικής και Διεθνούς σημασίας πρέπει να γίνει ουσιαστική», σημείωσε σχετικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Άφησε σχόλιο