Ανοικτή επιστολή προς τους υποψήφιους

3

του Γιώργου Χαλάτση

Ανεμογεννήτριες

Για τις περιοχές Πελινναίου και Αμανής υπάρχουν πολλά περιθώρια ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης αφού το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα είναι μεγάλο και ποικίλο. Χρειάζεται όμως μιά συντονισμένη ομαδική δράση και αιρετούς «άρχοντες» που να έχουν όραμα για τον τόπο τους.

Απορία και προβληματισμό προκαλεί βέβαια το γεγονός, ότι αυτοί που για πολλά χρόνια διοίκησαν τον τόπο και αδράνησαν ή σωστότερα ακόμα αδιαφόρησαν προκλητικά για αυτές τις περιοχές και περιφρόνησαν την αλλαγή πορείας τους (στηρίζοντας τα σχέδια καταστροφής τους με την πιθανή εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών πάρκων) να επιβραβεύονται την πρώτη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Θέτω ερώτημα προς τους υποψηφίους Δημάρχους Χίου κ. Λαμπρινούδη και κ. Βουρνού, τους υποψηφίους Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου κα. Καλογήρου και κ. Γιακαλή, τους υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες Χίου κ. Γανιάρη και κ. Κάρματζη και τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ. Μουσουρούλη:

Ποιές θα είναι οι άμεσες ενέργειές σας, άν εκλεγείτε, ώστε να αποτραπεί οριστικά η υλοποίηση της φαραωνικής βιομηχανικής «επένδυσης» Iberdrola – Ρόκα ή μήπως πιστεύετε ακόμα ότι είναι η μόνη λύση και άρα αξίζει να καταστραφεί η Χίος στο όνομα ενός «μοντέλου ανάπτυξης» που είναι πλέον ξεπερασμένο?

Ελπίζω να υπάρξει μία ξεκάθαρη απάντηση και να μην έχει το ερώτημά μου αυτό την τύχη ανάλογου ερωτήματος του Mike Taylor για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον υγρότοπο των Παρπάντων.

Φιλικά

Γιώργος Β. Χαλάτσης

Παράλληλα με την ανοιχτή επιστολή ο κ. Χαλάτσης δίνει στη δημοσιότητα το παρακάτω άρθρο για το «αιολικό δέντρο», ένα μεταλλικό κατασκεύασμα ύψους μόλις 8 μέτρων που εκμεταλλεύται τον άνεμο και την κίνηση των ρευμάτων για την παραγωγή ενέργειας που μπορεί να καλύψει για 280 μέρες το χρόνο, το 60% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού.

Δέντρο που εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια και την κίνηση των ρευμάτων

Αξιοποίηση της ενέργειας που κυκλοφορεί διαθέσιμη γύρω μας

Μια νέα λύση έκανε την εμφάνισή της στον τομέα της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα δέντρο ύψους οκτώ μέτρων με λευκό κορμό, κατασκευασμένο από χάλυβα. Στις άκρες των κλαδιών του υπάρχουν περίπου 100 φύλλα εξοπλισμένα με μικρές γεννήτριες, που ενεργοποιούνται όπως ακριβώς και οι συμβατικές ανεμογεννήτριες.

Μάλιστα το δέντρο αυτό δεν είναι απλά ένα σχέδιο, καθώς υπάρχουν ήδη δύο πρωτότυπα αυτής της νέας τεχνολογίας, στο νησί Ολερόν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της κεντρικής Γαλλίας στον Ατλαντικό το πρώτο και στο Πλεμέρ Μποντού της Βρετάνης στα βορειοδυτικά της ηπειρωτικής Γαλλίας το δεύτερο.

Τα φύλλα στο δέντρο εκμεταλλεύονται την ενέργεια ακόμα και των ασθενών ανέμων, αλλά και εκείνη που παράγει η αέναη κίνηση των αέριων ρευμάτων

«Τα πάντα ξεκίνησαν από την παρατήρηση ενός δέντρου μια μέρα με άπνοια. Τότε πρόσεξα ότι τα φύλλα κουνιόταν παρότι δεν φυσούσε και αναρωτήθηκα εάν ήταν δυνατόν να εκμεταλλευτώ αυτή την ενέργεια» , δήλωσε στο Terra Eco ο Ζερόμ Μισώ – Λαριβιέρ, ιδρυτής της εταιρείας «New Wind» που κατασκευάζει το αιολικό δέντρο. Τρία χρόνια μετά την σύλληψη της ιδέας, τα φύλλα στα δύο δέντρα εκμεταλλεύονται την ενέργεια ακόμα και των ασθενών ανέμων, αλλά και εκείνη που παράγει η αέναη κίνηση των αερίων ρευμάτων.

Τα αιολικά δέντρα, με εμφάνιση που τους επιτρέπει να ενταχθούν στο περιβάλλον και πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου κατά τη λειτουργία τους, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και στις πόλεις.

Ένα δέντρο μπορεί να λειτουργήσει για 280 μέρες τον χρόνο και να καλύψει το 60% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού.

«Τη στιγμή που ο κλάδος της αιολικής ενέργειας προσανατολίζεται σε ψηλότερες και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, εμείς επιχειρήσαμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια που κυκλοφορεί διαθέσιμη γύρω μας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον του ενεργειακού μας μοντέλου θα χαρακτηριστεί από μιά σειρά τέτοιες λύσεις μικρής κλίμακας και το αιολικό δέντρο είναι μία από αυτές» πρόσθεσε ο Ζερόμ Μισώ – Λαριβέρ.

Ένα μόνο τέτοιο δέντρο εγκαταστημένο στην άκρη ενός δρόμου ή σε μία κυκλική διασταύρωση επιτρέπει την ενεργοποίηση 15 δημόσιων λαμπτήρων ή την μερική τροφοδοσία μιας αίθουσας εκδηλώσεων ή ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το κόστος κάθε δέντρου πλησιάζει τα 25.000 ευρώ, ενώ η παραγόμενη ενέργεια έχει κόστος 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την εταιρεία να εργάζεται προς την αύξηση της αποδοτικότητας και την μείωση του κόστους παραγωγής της συσκευής.

Σε αυτήν την προσπάθεια, οι μηχανικοί της «New Wind» στρέφονται για μία ακόμα φορά στην Φύση και τον Βιομιμητισμό, δηλαδή μελετούν την θέση των φύλλων στα δέντρα, ώστε να εκμεταλλευτούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την κίνηση των αερίων μαζών. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξετάζουν την πιθανότητα να προσθέσουν ρίζες, ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν και την ενέργεια του εδάφους. «Δεν εφευρίσκουμε τίποτα καινούργιο. Το δέντρο είναι ένας πάρα πολύ ικανός οργανισμός που υπήρχε πριν από εμάς και έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν το χρησιμοποιήσουμε ως πηγή έμπνευσης», κατέληξε ο Ζερόμ Μισώ – Λαριβιέρ.

Γεννήθηκε στo Σταθμό Αγγίστας Σερρών. Είναι συνταξιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής, λάτρης της πεζοπορίας και της Χιώτικης φύσης.

Συζήτηση3 Σχόλια

  1. απαντήστε και δεσμευτείτε θα έπρεπε να το εχεται κάνει ήδη κύριοι Λαμπρινούδη και Βουρνού όπως και σ άλλα φλέγοντα ζητήματα για να κερδίσετε την ψήφο μας αντί αυτού έχετε δεθεί στο άρμα του λαϊκισμού και τον μικρουποσχέσεών Απαντήστε για τα μεγάλα ζητήματα (μνημόνιο ιδιωτικοποιήσεις,ακτοπλοϊκό, για κρίσιμα ζητήματα του τόπου μας και της αυτοδιοίκησης, όπως η δημοκρατική λειτουργία του δήμου, η προστασία του περιβάλλοντος, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών

  2. Λεωνίδας Καρακούρος

    Πολύ καλές οι πρωτοβουλίες του Γιώργου Χαλάτση και του Μike Taylor. Υποθέτω ότι και το «αιολικό δέντρο» είναι μια καλή ιδέα αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερη τεκμηρίωση. Σε κάθε όμως περίπτωση, χρειάζεται από όλους εμάς που αγαπάμε τον τόπο μας, περισσότερη εγρήγορση.

  3. Μαρια Μπογη

    Μπραβο Γιωργο!!! Ζηταω και εγω μαζι σου απαντησεις σε αυτα τα ερωτηματα που θετεις αλλα και το οικολογικο οραμα του καθε συνδιασμου.

Άφησε σχόλιο