Πέντε ερωτήσεις και μια απάντηση

2

της Άννας Σταματίου

Nigella damascena. Antonia Aga

Πως το είπατε αυτό; Να καθίσουμε λέει να ασχοληθούμε με τις πεταλούδες και τις σαυρούλες της Χίου; Να τρέξουμε με τις φωτογραφικές να προλάβουμε τις ορχιδέες πριν μαραθούν. Πάτε καλά; Δεν βλέπετε τι συμβαίνει εδώ με τους μετανάστες; Έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε και οικονομική κρίση. Ό, τι λογής κρίση φανταστείτε έχουμε.

Μάλιστα κύριοι. Ακριβώς επειδή έχουμε όλα αυτά να αντιμετωπίσουμε ενδείκνυται να εστιάσουμε για ακόμα μια φορά στην φύση των νησιών μας, να την αναγνωρίσουμε και να την γιορτάσουμε. Αυτή είναι που όχι μόνο μας ξεκουράζει και μας ανακουφίζει ψυχικά αλλά μας θυμίζει ποιοι είμαστε, μας δένει με τον τόπο μας και συνεπώς και με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας. Παραδόσεις όπως η φιλοξενία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία. Ωραία πράγματα που μας κάνουν περήφανους.

Πολλοί από εμάς έχουμε στην οικογένεια παππούδες που έζησαν πολέμους και διωγμούς. Έφυγαν από τα γνώριμά τους μέρη και ρίζωσαν αλλού. Στην ξενιτιά όταν έφτασαν κάποιοι τους φέρθηκαν καλά, άλλοι όχι. Τώρα που καλείται η δική μας γενιά να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσον εξαθλιωμένων ανθρώπων, και μάλιστα με πόρους που συνεχώς μειώνονται, πως θα το κάνουμε αν έχουμε χάσει την αίσθηση της ταυτότητάς μας, αν είμαστε ψυχικά αδύναμοι;

Πολλοί μετανάστες αυτού του τελευταίου κύματος ίσως φέρνουν μαζί τους πολύ λίγα και φτωχικά υλικά υπάρχοντα, αλλά είναι πλούσιοι σε κουλτούρα και παραδόσεις. Αυτά αποτελούν προκλήσεις για την Ελληνική κοινωνία γενικότερα, και σίγουρα για την κοινωνία της Χίου, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Για να μην χάσουμε την ισορροπία μας θα χρειαστούμε αυτοπεποίθηση, φαντασία, έμπνευση. Αυτά από ποιες πηγές θα τα αντλήσουμε;

Ο ΜΚΟ Chios Nature πιστεύει ακράδαντα πως μια από αυτές είναι η Χιώτικη φύση. Σαν πηγή έχει θεμελιώδη ρόλο και συνεπώς αξίζει να την προστατεύουμε. Αν καταφέρνουμε να θυμίζουμε σ’ όλους πόσο αγαπάμε τα τοπία μας και τα όντα που εξαρτώνται απ’ αυτά, υπάρχει ελπίδα όχι μόνο να πάρουμε τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται αλλά και να αντλήσουμε δυνάμεις σαν κοινωνία.

Γι’ αυτό δεν απολογούμαστε που θα κάνουμε και φέτος (για την έβδομη συνεχόμενη χρονιά) τον διαγωνισμό και την έκθεση μας με θέμα την άγρια φύση των νησιών μας. Βγαίνουμε στην φύση να γεμίσουμε την ψυχική μας ‘κανάτα’, για να ’χουμε να μοιράζουμε. Φέρτε μας λοιπόν τις ωραιότερες λήψεις σας να νοιώσουμε εκ νέου συνδεδεμένοι με τον τόπο μας και με την ταυτότητά μας!

Πρόεδρος Chiosnature

Συζήτηση2 Σχόλια

 1. Σταματης Μενης

  ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΒΑΦΤΗΣΑΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ ΟΥΤΕ ΞΕΠΛΕΝΕΙ.
  ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ ΠΟΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

 2. Βασίλης Αγιαννίδης

  Ωραίο κείμενο αν και δε νομίζω πως χρειάζεται να δικαιολογηθεί ο Chios Nature για τον διαγωνισμό. Και μόνο το γεγονός πως φέρνει τους μαθητές κοντά στην χιώτικη φύση τον καθιστά απαραίτητο.

  Βασίλης Αγιαννίδης

Άφησε σχόλιο