Φασισμός: το κράτος θερίζει όσα έσπειρε…

0

γράφει ο Μιχάλης Ανεζίρης

Όσο το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, σε αγαστή σύμπνοια με τους θεσμούς του κράτους, συνεχίζει να χαϊδεύει τη Χρυσή Αυγή και να πηγαίνει με τα νερά της, δίχως να αποφασίζει μια και καλή να την αντιμετωπίσει ως αυτό που είναι (εγκληματική συμμορία), τόσο ρίχνει νερό στο μύλο του εκφασισμού και της ηθικής καταρράκωσης της πολιτικής ζωής της χώρας. Ζήσαμε πρόσφατα τον απόλυτο ευτελισμό, όταν βουλευτής του… “δημοκρατικού” αυτού μορφώματος κάλεσε ευθέως από το βήμα της Βουλής σε στρατιωτικό πραξικόπημα (οι νοσταλγοί της Χούντας δεν κρύβονται) και απαίτησε να δει τα… κεφάλια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στις Πρέσπες (!!!), τόπο υπογραφής της επίμαχης συμφωνίας για το Μακεδονικό. Κι έφτασε η αντίδραση ενός – δύο εισαγγελέων, που έπραξαν επιτέλους το αυτονόητο, για να φανεί πεντακάθαρα ποια είναι τα όρια του τσαμπουκά των Χρυσαυγιτών, όταν κάποιος τους φέρνει αντιμέτωπους με τις ποινικές ευθύνες των πράξεών τους. Ο μεγάλος “μάγκας” βουλευτής την κοπανούσε απ’ τα μπλόκα των αστυνομικών, κρυβόταν σε βουνά και ραχούλες, ενώ τώρα δηλώνει “απόλυτη πίστη” στο πολίτευμα! Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του κόμματός του, που τον χειροκροτούσαν και χαχάνιζαν με τα αίσχη του, τον έκαναν πέρα άρον-άρον, για να μην εμπλακούν κι αυτοί σε νέες δικαστικές περιπέτειες.

Το όνειδος όμως αυτό της ασυδοσίας των φασιστών δεν ξεπήδησε από το πουθενά. Λιπαίνεται και ποτίζεται χρόνια τώρα, με την αβάντα όλου σχεδόν του κατεστημένου:

  • η “αριστερή” (λέμε τώρα…) συνιστώσα της κυβέρνησης, χρόνια τώρα κάνει την πάπια κι αντιμετωπίζει την Χρυσή Αυγή με το “σεις” και με το “σας,” καθώς κρύβεται πίσω από το πρόσχημα της δημοκρατικής εκλογής της, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να την αντιμετωπίζει ως όχημα μικροπολιτικών επιδιώξεων. Προφανώς ευελπιστεί ότι η περαιτέρω παρουσία της θα κόψει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Μην ξεχνάμε και την πρόθυμη συναίνεσή της στην ολέθρια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που επιτάχυνε ραγδαία τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας με το αναγκαστικό μάντρωμα των προσφύγων στα νησιά.
  • Η δεξιά συνιστώσα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και η αξιωματική Αντιπολίτευση, χρόνια τώρα διαγκωνίζονται στο ποιος θα…πρωτοκλέψει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής σε μια σειρά κρίσιμων δημοσίων θεμάτων (προσφυγικό, ζητήματα τάξης και ασφάλειας, Μακεδονικό κλπ.)
  • πιο επίφοβος και καταθλιπτικός είναι ο ρόλος της, κατά το γράμμα, ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης. Την ώρα που άνθρωποι φυλακίζονται μόνο και μόνο επειδή κάποτε… σχετίζονταν με κάποιον που “ίσως” και να ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο, την ώρα που στερούνται την ελευθερία τους με σκεπτικά του στυλ “επισκέφτηκε την Βαρκελώνη, γνωστό άντρο αναρχικών” (!!!) – περίπτωση Ηριάννας – η δίκη της Χρυσής Αυγής σέρνεται πάνω από διετία. Επίσης, εισαγγελικοί λειτουργοί, που οφείλουν εκ θέσεως να τηρούν τα προσχήματα και να αποφεύγουν να σχολιάζουν τα δημόσια τεκταινόμενα με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, ποστάρουν Twitter χρυσαυγίτικου ήθους και καθυβρίζουν τους ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες μέσω της αρένας του Διαδικτύου. Μήπως είναι τυχαίο ότι ο Αντιεισαγγελέας Εφετών για τον οποίο μιλούμε αρχειοθέτησε με συνοπτικές διαδικασίες τον φάκελο με το σκάνδαλο της Siemens; Και ποια ελπίδα, άραγε, για… έντιμη και αμερόληπτη δίκη μπορεί να έχει απέναντι σε τέτοιον λειτουργό της Θέμιδος κάποιος που θα συλληφθεί ως “αντιεξουσιαστής”, επειδή πέταξε λ.χ. μια πέτρα σε ένα δημόσιο κτήριο;

Όταν λοιπόν το κράτος, στο σύνολο των θεσμικών του εκφάνσεων, αποφασίσει να ξεμπερδέψει με τη Χρυσή Αυγή, μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει, όπως έχει αποδειχτεί. Ίσως μάλιστα η ώρα αυτή να είναι – επιτέλους – κοντά, μια που τα απόνερα από τους ρύπους των πολιτικών της λόγων και “πρακτικών” άρχισαν να ακουμπάνε και το ίδιο. Μόνο που και μια τέτοια – ευκταία – εξέλιξη δε θα το απαλλάξει από τις βαρύτατες ευθύνες του εδώ και τόσα χρόνια: διότι το δηλητήριο που έχει χύσει ο φασισμός στις συνειδήσεις μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας δε θα φύγει έτσι απλά, με την εξαφάνιση από την σκηνή του θεσμικού του μορφώματος. Τα αυγά που επωάσαμε έχουνε γίνει φίδια προ πολλού…

Φιλόλογος και ηθοποιός. Εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση του νησιού από το 2005.

Άφησε σχόλιο