«Λίγο το φαγητό, χωρίς νερό»: η πρώτη διαμαρτυρία στη ΒΙΑΛ για τις συνθήκες κράτησης

0

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δείχνει τα δόντια της: το βράδυ της Δευτέρας 21/3 σημειώθηκε η πρώτη διαμαρτυρία των έγκλειστων προσφύγων στο κέντρο κράτησης στη ΒΙΑΛ. Για την τροφή, το νερό, τις κουβέρτες. Τι δείχνει ρεπορτάζ της ολλανδικής τηλεόρασης για τη ΒΙΑΛ.

vial-chios-21mar16

Η προσπάθεια εγκλεισμού απελπισμένων ανθρώπων, που μόλις πέρασαν το Αιγαίο με κίνδυνο της ζωής τους παρά τις απειλές για άμεση απέλαση, έδειξε ήδη πόσο προβληματική είναι.

Η άρον άρον εφαρμογή της επονείδιστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οδήγησε σε εγκλεισμό περί των 1.000 παιδιών, ηλικιωμένων,  ανδρών και γυναικών (όσων δηλαδή έφτασαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Χίο) στο παλιό εργοστάσιο ΒΙΑΛ που εν μία νυκτί μετατράπηκε από κέντρο καταγραφής σε κέντρο κράτησης.

Το βράδυ της Δευτέρας, μόλις 48 ώρες μετά την αλλαγή του καθεστώτος παραμονής των προσφύγων στη ΒΙΑΛ, εκδηλώθηκε η πρώτη, ειρηνική διαμαρτυρία, με δεκάδες πρόσφυγες να φωνάζουν, λέγοντας ότι πεινάνε, πως το φαγητό είναι λίγο και κακής ποιότητας, πως δεν τους δίνουν νερό, ούτε κουβέρτες, με αποτέλεσμα να κρυώνουν, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Βίντεο από τη διαμαρτυρία όπως κυκλοφόρησε στα social media:

Ο εγκλεισμός εκατοντάδων ανθρώπων είναι από μόνος του απαράδεκτος. Επιδεινώνεται από την απουσία υποδομών, την ανεπαρκή κάλυψη της βασικής ανάγκης για διατροφή, νερό, κουβέρτες. Είναι προσβολή της αξιοπρέπειας ήδη βασανισμένων ανθρώπων και, νομίζουμε είναι αυτονόητο, απαράδεκτο να συνεχιστεί. Και γι’ αυτό απαιτείται πρώτα απ’ όλα, η ενεργοποίηση της κοινωνίας.

ΒΙΑΛ, Δευτέρα 21/3. Όπως περιγράφει εθελοντής: «Μοιράζοντας είδη υγιεινής και μπισκότα σήμερα στο χοτσπότ της Χίου, όπου οι πρόσφυγες που μόλις έφτασαν περιμένουν την απέλασή τους. «Μας δίνουν φαγητό 3 φορές τη μέρα. Αλλά μερικές φορές πεινάμε, ιδίως τα παιδιά»»

«Κλειδωμένοι» στο χοτσπότ της Χίου

Στο εσωτερικό της ΒΙΑΛ, 21/3/2016

Τηλεοπτικό κανάλι της Ολλανδίας μπήκε στη ΒΙΑΛ και κατέγραψε σε βίντεο όσα συμβαίνουν μέσα στο κέντρο κράτησης. Στο σχετικό βίντεο, πρόσφυγας εκπλήσσεται όταν η δημοσιογράφος τον ρωτάει αν ξέρει ότι πρόκειται να απελαθεί και αντιδρά αμήχανα λέγοντας «γιατί να το κάνουν αυτό; Εχουμε ήδη αρκετά βάσανα. Αδύνατον. Δεν μπορώ να πάω πίσω.» (3’00»). Αργότερα, τον βλέπουμε να διαπιστώνει, απόλυτα απογοητευμένος, πως λείπουν πλέον τα τοιχοκολλημένα χαρτιά που έλεγαν πως είναι ελεύθεροι μετά την καταγραφή να αναχωρήσουν από τη Χίο. Η «εφαρμογή της συμφωνίας» στην πράξη…

prosfygas-vial

Η ελληνίδα που μιλά στο βίντεο (0’55»), με την ιδιότητα της εργαζόμενης στην αρχική υποδοχή, αναφέρει πως δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς οδηγίες και πως, πράγματι, οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από τη ΒΙΑΛ, ωστόσο «δεν θέλω να το αντιμετωπίζω ως φυλακή, δεν μπορούν να φύγουν αλλά έχουν δικαιώματα». Στην ερώτηση «ποια;», απαντά «τη δυνατότητα να έχουν γιατρό και κοινωνικούς λειτουργούς, η πρόθεσή μας δεν είναι να είναι φυλακή γι’ αυτούς»…

Άφησε σχόλιο