Απάντηση Γιώργου Χαλάτση στην επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη, σχετικά με την διάνοιξη δρόμου στην Παναγία Νερομύλων Βολισσού

0

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

κατ αρχάς οφείλω να διευκρινίσω ότι η παρέμβασή μου αναφέρεται σε διάνοιξη δρόμου και όχι σε ρίψη μπάζων στο μονοπάτι στην Παναγία Νερομύλων στη Βολισσό, όπως τιτλοφορείται η επιστολή σας. Σε καμία περίπτωση δεν έχει το χαρακτήρα καταγγελίας. Μέσα απ αυτήν εκφράζω απλά έναν προβληματισμό μου.

Θεωρώ ότι στο κείμενo μου «Παναγία Νερομύλων» (20/10/2012) η απόδοση των ευθυνών υπήρξε σαφής και χωρίς υπαινιγμούς:

Α) η ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για την προστασία και συντήρηση των 8 ιστορικών και φυσικών διαδρομών:
«Η διαδρομή αυτή είναι μία από τις 8 ιστορικές και φυσικές διαδρομές της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, η οποία φυσικά και φέρει την ευθύνη για την συντήρηση και την προστασία της»
Β) η ευθύνη τρίτων για την διάνοιξη δρόμου (και όχι απλή απόθεση μπάζων) πάνω σε ιστορική και φυσική περιπατητική διαδρομή:
«Προκαλεί θλίψη, απογοήτευση και οργή το γεγονός ότι δρόμος που έγινε τελευταία μέχρι την είσοδο της εκκλησίας (!!!)  κατέστρεψε τμήμα του παμπάλαιου πέτρινου μονοπατιού που συνδέει τον Άη Γιώργη με την Παναγία.»
● Ποιές θα είναι οι ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για τον εντοπισμό και την τιμωρία των προσώπων που ευθύνονται για την ενέργεια αυτή;
Γ) η ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να ερευνήσει την υπόθεση:
● Υπάρχει άραγε σχετική άδεια για την διάνοιξη αυτού του δρόμου;
● Ποιές θα είναι οι ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για τον εντοπισμό και την τιμωρία των προσώπων που  ευθύνονται για την ενέργεια αυτή;
Δ) η ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να αποκαταστήσει (όσο είναι πλέον εφικτό) το τμήμα του μονοπατιού που καταστράφηκε:
● Θα υπάρξει αποκατάσταση του πέτρινου μονοπατιού;

Όταν επιλέγω να εκφραστώ δημόσια για ένα θέμα, έχω το σθένος να το κάνω ξεκάθαρα χωρίς υπονοούμενα. Δεν φέρω ευθύνη αν τα γραφόμενά μου παρερμηνεύτηκαν. Η διαφύλαξη των οδικών μνημείων της Χίου και η δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος για το νησί ήταν το μοναδικό μου κίνητρο για τη δράση μου σε αυτό τον τομέα.

Λυπάμαι όταν στην ανιδιοτελή προσφορά μου (δωρεάν παραχώρηση μέρους του υλικού της μακροχρόνιας έρευνάς μου για τα ιστορικά μονοπάτια της Χίου, του χρόνου και της ενέργειάς μου) αποδίδονται, με καχυποψία, υστερόβουλες προθέσεις.

 Με εκτίμηση
 Γεώργιος Χαλάτσης

Γεννήθηκε στo Σταθμό Αγγίστας Σερρών. Είναι συνταξιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής, λάτρης της πεζοπορίας και της Χιώτικης φύσης.

Άφησε σχόλιο